Belföld

31 milliárdot költöttek adományra a cégek

Több mint 31 milliárd forintot fordítottak tavaly jótékonyságra a hazai cégek, amelyből a legkedveltebb támogatási területet az egészségügyet több mint 11 milliárddal támogatták – derült ki a Világgazdaság cikkéből.

A Világgazdaság Nonprofit Kutatócsoport kutatása alapján készült cikke szerint az utóbbi tíz évben háromszorosára nőtt Magyarországon a vállalati adományok összege. A hazai vállalatok közel kétharmada adományozónak vallja magát, egyötödük pedig nem nyújt támogatást nonprofit szervezetnek vagy intézménynek. A leginkább az egymilliárd forint feletti árbevételű cégek hajlandóak adományozni, az jótékony cégek aránya ebben a körben 78 százalékos. A legkevésbé a külföldi tulajdonú cégek adakoznak, ha mégis, akkor nagyobb értékben.

A cégek legtöbbet több mint 11 milliárd forintot az egészségügyre költötték, de a szociális ellátás, az oktatás, a kutatás, és a sport is az adományok célpontjai közt szerepelt. A kutatást készítője, Kuti Éva szerint a vállalatok adományozási szokásához nem társulnak racionális megfontolások. A vállalatok többsége szolidaritásból és részvétből ad, részt vevők közel fele érzelmi okokkal indokolta az adományozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik