Belföld

Leépítés után szociális csomag a Braunál

A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. a 17 százalékos létszámcsökkentésben érintett 124 dolgozójának a kötelezettségnél magasabb végkielégítést, korengedményes nyugdíjt kínál, valamint új munkahelyük megtalálásában is segít.

Diós László a Brau emberi erőforrás igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a csoportos létszámcsökkentéssel összefüggésben elkészített szociális tervnek fontos eleme, hogy a vállalat martfűi telephelyére “kiköltözik” a munkaügyi központ és helyben ad tanácsot az érintetteknek. Ehhez biztosítja a vállalat a szükséges infrastruktúrát és az internetes tájékozódás lehetőségét is megteremti. A másik két telephelyen, Sopronban és Budapesten pedig képzés keretében készítik fel őket az új munkahely szerzésre.

A szociális csomag – amelyről a vállalat képviselői hétfőn kezdtek konzultációt az üzemi tanáccsal – tartalmazza a leépítésben érintettek anyagi juttatásait. Ezek az igazgató szerint a munkatörvénykönyv és a kollektív szerződésben rögzített kötelezettségeknél magasabb összegben határozzák meg a végkielégítéseket. Ezen túl élnek a korengedményes nyugdíjazás lehetőségével is.

A költségcsökkentést célzó szervezeti változások érintik a termelést, a kereskedelmi és a logisztikai területet egyaránt. A termelési kapacitásokat az igényekhez igazítják. Ennek értelmében a tervek szerint Martfűn csökkentik a műszakszámot. Átstrukturálják a kereskedelem szervezeti rendszerét is: a korábbinál kevesebb kereskedelmi képviselettel oldják meg a vevők kiszolgálását.

László Attila vezérigazgató helyettes a piaci körülményekkel indokolta a létszámcsökkentést és a szervezeti felépítés átszervezését az MTI érdeklődésére. Az olcsó német dobozos sör elárasztotta a magyar piacot. Az idén megkétszereződött az import sör mennyisége, amely az év végéig meghaladja az 1 millió hektolitert. Az alacsony ár mögött alacsony beltartalmi érték húzódik meg. Az erős forint ugyancsak az importnak kedvezett. 

Mindeközben nem zárult le az az ügylet, amely során a holland Heineken az osztrák Brau-Beteiligungs AG megvásárlása után a kisebb magyat Brau leánycéget olcsón igyekezett bekebelezni, amit a hazai kisrészvényesek torpedóztak meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél.

Mindennek következtében az év első felében a cég adózás előtti nyeresége 83 százalékkal csökkent az előző év első hat hónapjához viszonyítva , amely 390,7 millió forintot tett ki. Az árbevétele ugyanakkor 17,1 százalékkal 19,55 milliárd forintra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik