Belföld

Felfüggeszetették a Brau-ajánlat jóváhagyását

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) felfüggesztette a Brau Immobilien GmbH által a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat jóváhagyását.

A tőkepiaci felügyelet a vételi ajánlat jóváhagyását a Fővárosi Bíróság idén novemberben meghozott ítélete ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem elbírálásáig függesztette fel.

A Fővárosi Bíróság ítélete még a komáromi Amstel Sörgyár Rt. által tavaly szeptemberben a Brau Unionon Hungária Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatával függ össze. Minkét társaság a Heineken csoport tagja, miután a Heineken felvásárolta a Brau Union Hungária anyacégét.

Az Amstel vételi ajánlatát jóváhagyó felügyeleti határozatot a Fővárosi Bíróság az idén augusztus 27-én hozott ítéletében hatályon kívül helyezte, és a PSzÁF-ot a vételi ajánlat elbírálására vonatkozó új eljárásra kötelezte.

Ezt a bírói ítéletet támadta meg a Legfelsőbb Bíróság előtt az Amstel az idén október 21-i kérelmében, amelyben kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését is.

Azóta újabb vételi ajánlatott tett a magyarországi Brau Union-ra a Heineken csoport, de most az ajánlattevő a csoporthoz tartozó másik cég, a Brau Immobilien GmbH volt. Az ajánlati ár a Brau Union Hungária 3000 forint névértékű törzs- és osztalékelsőbbségi részvényére részvényenként 16 362 forint, magasabb, mint az Amstel által májusban ajánlott 12 806 illetve 12 297 forintnál.

Ennek az ajánlatnak az elbírálását – az ajánlati ár megállapítására alkalmazott számítási móddal kapcsolatos elemek tisztázása érdekében – a felügyelet november 5-én 30 napra felfüggesztette. Ezt követően a PSzÁF december 6-án hiánypótlást rendelt el, amelyet az ajánlattevő december 13-án teljesített. A felügyeletnek ettől az időponttól öt munkanap állt a rendelkezésére, hogy a nyilvános ajánlatról döntsön. A PSZÁF ezt a döntést függesztette most fel a felülvizsgálati kérelem elbírálásáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik