Belföld

Arzén is lehet a csempészcigiben

A kelet-európai és kínai csempészcigarettában mérgező anyagokra bukkantak a brit hatóságok. Itthon még a legálisan importált termékek minőségét sem ellenőrzik - írja a Népszabadság.

Fűrészporral, kátránnyal, nehézfémekkel és arzénnal teli, vagyis életveszélyes kelet-európai és kínai cigarettahamisítványok öntötték el a brit dohányárupiacot – figyelmeztette tegnap az utcai árusoktól vásárló szigetországi dohányosokat a brit kormány. Az illegálisan importált cigarettában a valódi termékekben megengedett kátránytartalom 160 százalékát mutatták ki, és a nikotintartalom is 80 százalékkal haladta meg a tűréshatárt.

Az elmúlt években a magyar vámosok is számos alkalommal foglaltak le olyan illegális cigarettaszállítmányokat, amelyekben madárürüléket, faforgácsot és más szerves hulladékot találtak. Az esetek döntő többségében azonban nem vizsgálták az elkobzott cigaretta minőségét: a lefoglalt dohányárut a lehető legrövidebb időn belül megsemmisítették.

Egy tavalyi miniszteri rendelet a Heves Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás hatáskörébe utalja az itthon gyártott cigaretta minőségellenőrzését. Itt azonban csak a nikotin- és a kátránytartalmat mérik – tudtuk meg Kőházi István igazgatótól. A hatóság jelenleg sem a törvényes módon külföldről behozott, sem az illegálisan előállított vagy importált dohányárukat nem veheti górcső alá.

A dohánytörvény szerint a fogyasztóvédők sem vizsgálhatják a cigarettát. Csak a dohánytermékek árusításának körülményeit, valamint a figyelmeztető feliratok meglétét és méretét – nyilatkozta Siklósi Máté, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivője.

Arról sincs megbízható statisztika, hogy évente mennyi feketecigaretta kerül az országba de a VPOP  úgy kalkulál, hogy az adózatlan termékek a hazai piac 10 százalékát teszik ki.

Más, nem hivatalos szakmai becslések ennél jóval nagyobb arányról szólnak. Ez utóbbiakat látszik alátámasztani, hogy csak az idén mintegy 20 százalékkal csökken a legálisan eladott cigaretták darabszáma.Miután maga a fogyasztás a becslések szerint alig egy-két százalékkal csökken évente, a rést döntő részben a feketepiac tölthette ki.

A feketén az országba hozott füstölnivalónak becslések szerint 20 százalékát vonja ki a piacról a vámőrség. A VPOP tapasztalatai szerint a döntően Romániából és Ukrajnából behozott illegális szállítmányokból származó, illetve magánimport keretében behozott, magyar zárjegy nélküli cigarettát döntően a bolhapiacokon, a kiskereskedelemben és kocsmákban, bárokban forgalmazzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik