Belföld

Év végi cégbuli – mámor és szex?

A vállalati karácsonyi party nem az egyetlen alkalom arra, hogy a dolgozók együtt mulassanak, de bizonyos tekintetben kiemelkedő lehet: ami ott történik, még a téli szünet után is sokáig adhat okot pletykákra.

Az egész éves munkahelyi feszültség kieresztésének lehetősége megértő környezetben, valamint a munkahelyi barátokkal való kellemes dajdajozás ígérete hamar felkorbácsolja a hangulatot, mindenki várva várja az év legnagyobb buliját. Magyarországon egyelőre még nem sűrűsödnek meg a karácsonyi partyk előtt a a másnaposság elleni szereket és egyéb óvszereket ajánló reklámok, mint Nagy-Britanniában, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar ne tudna sok-sok alkoholt elfogyasztani, és libidója – ennek következtében vagy ettől függetlenül – ne vetekedne a britekével akár egy ilyen jellegű rendezvényen is.


Céges buli Magyarországon


A tipikus karácsonyi vállalati buli Magyarországon vacsorából és az utána kezdődő zenés-táncos mulatságból áll. Nem minden cég rendez ünnepséget, egyesek beérik „minimál partyval”, mások viszont nagyon kitesznek magukért.

A tipikus esetben a vacsora minimum 2-3 ezer forintba kerül, ehhez jön még a sör és a bor, melyet általában ingyen fogyaszthatnak a dolgozók. „Sok vállalat a költségmegszorítások miatt mostanában a saját irodájában rendezi meg a karácsonyi ünnepséget, a nagyobb buliknak pedig karaoke, kisebb tűzijáték, esetleg koncert vagy egyéb műsor is része lehet” – mondja Horváth György, a Celebrate Produkciós és Rendezvényszervező Iroda munkatársa.

“Ha a vállalat több száz, esetleg ezer dolgozóját, ügyfelét invitálja meg a karácsonyi mulatságra, akkor megfelelő nagyságú helyet kell bérelni, azt feldíszíteni, kisebb kávézó, teázó részeket kialakítani, valamint műsort szervezni – mondja Müllner Dorottya, a Depart-DeBooij rendezvényszervező cég munkatársa. – Mindez több tízezrekbe kerül fejenként.”








Régi szokások
A dologidő végét már évszázadokkal ezelőtt is ünnepelték. Miután betakarították és el is raktározták a terményt, levágták és megkopasztották a libákat, a földművelő parasztok kiérdemelt pihenőbe kezdtek. November vége felé nagy volt a mulatozás, sütés-főzés, és az újbor beérésével minden bizonnyal az italozás is. Ez a Márton-napi hagyományok kialakulásának világi alapja. Manapság a vállalati szféra nagy részénél nincsen ilyen szezonalitás, de van évvége. A számviteli szabályok szerint az év vége egybeesik a naptári időszámítással, a kiérdemelt pihenőt pedig az ünnepek jelentik az egész éves munka után. Napjaink termelési rendjében a céges karácsonyi buli lehet a parasztok Márton-napjának megfelelője.

Hírhedt sztorik


Ha a cégeknél nincs is pangás, a dolgozók gondolatait már leköti az ünnepi, év végi készülődés. A karácsony előtti egy-két hét ilyen hangulatban telik el, és a céges karácsonyi bulik még jobban fokozzák az emberben ezt a különleges kedélyállapotot. Az előrehozott ünnep csak olaj a tűzre.

Sok viccesnek tartott – vagy kevésbé vicces – sztori terjeng a céges karácsonyi bulikról. Nem nagy szám már az asztalra dőlve aludni, a parkett közepén hányni vagy akár sztriptízelni.

Egy cégvezető, mikor a hangulat már a tetőfokára hágott, négykézláb jelent meg a táncparkett közepén, és a felsegítésére siető jótét lelkeket egy-egy szenvedélyes csókkal jutalmazta – kortól és nemtől függetlenül. Egy másik, nagyobb költségvetésű mulatozáson az éjféli koktélozás után a pezsgőfürdőből repültek ki az alsó- vagy úszónadrágok, illetve egy-egy vállalkozó szellemű hölgy azt is kipróbálta, milyen lehet ráülni a medencéből kilógó fejekre…


Mi lesz azután?


A fenti esetek persze kirívónak számítanak, de általában elmondható, hogy a karácsonyi bulin kiugróan magas az alkoholfogyasztás, és ennek következtében a kollégák át-átlépik a formális munkahelyi kapcsolat határait. Másnap aztán kínos lehet szembesülni a történtekkel.

Az csak tévhit, vagy egy korábbi értékrend itt ragadt maradványa, hogy a hierarchia magasabb fokán lévők elvesztik erkölcsi hitelüket egy delíriumos éjszaka miatt. Sőt, a szigorúbb vezetők éppen ilyen alkalmak után válhatnak a többiek szemében érző lényekké. Gond csak akkor lehet, ha azon kell gondolkodni, hogy mit is mondtam tegnap este a főnöknek, vagy hogy a titkárnőm is legalább annyira akarta-e, mint én. Az ilyen „részletekre” azért figyeljünk oda…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik