Belföld

Lassítana a korona erősödésén a szlovák kormány

Túl gyorsan emelkedik a szlovák korona árfolyama, ezért a jegybank az árfolyam lenyomása érdekében felkészült minden rendelkezésre álló eszköz bevetésére - mondta Karol Mrva a központi bank igazgatótanácsának tagja.

A korona a múlt hónap eleje óta már 3,1 százalékkal vált erősebbé, új árfolyamrekordja az euróval szemben a szerda délelőtt elért 38,680 lett.

Mrva elmondta, hogy a jegybank az utolsó, novemberi beavatkozása – amikor a kéthetes repo értékét csökkentette 50 bázisponttal 4,0 százalékra – óta csendben maradt, azt vizsgálta, hogyan viselkedik a piac a kedvező makrogazdasági adatok megismerése után.

A korona – január óta immár 6,2 százalékot elért – nominális felértékelődése azonban immár nem felel meg a gazdasági fundamentumoknak, így a bank készen áll a beavatkozásra – és nem csak a verbális beavatkozásra – hangsúlyozta Mrva, aki kiemelte, hogy a makrogazdasági fejleményeket rendkívül kedvezőnek tartják, ám azokat az árfolyamváltozásoknak sokkal lassabban kellene követniük.

A jegybank eddigi kísérletei a korona erősödésének lassítására, akár nyíltpiaci műveletekkel, akár kamatcsökkentéssel, akár repotenderekkel operáltak, csak átmenetileg fékezték a piac “lelkesültségét”.

Mrva arra a kérdésre kitérő válasz adott, hogy lehetséges-e kamatcsökkentés még a monetáris tanács jövő héten esedékes ülése előtt. A testület egyébként idén 200 bázisponttal csökkentette a hitelezési költségeket – java részben a korona árfolyamának karbantartása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik