Belföld

Fegyveresek foglaltak el egy athéni buszt (bővített)

Elengedték öt túszukat az athéni buszeltérítők - a terroristák a busz felrobbantásával fenyegetőznek, ha nem sikerül Oroszországba jutniuk.

A túszokért cserébe egymillió eurót követel az a két fegyveres, aki szerda hajnalban kerített hatalmába egy autóbuszt Athén közelében – közölte a Skai görög kereskedelmi rádió. A rádió egy olyan túsztól szerezte ezt az értesülést, akit a fegyveresek – négy másik személlyel együtt – szabadon engedtek röviddel dél előtt.

Az autóbuszvállalat vezetője közölte, hogy sikerült mobiltelefonon beszélni a busz egyik utasával. Az utas megerősítette, hogy a két fegyveres új sofőrt követel, és az athéni repülőtérre akar menni, hogy elhagyhassa Görögországot. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy van-e más követelése is a két fegyveresnek.

A busz továbbra is az Athénból északkeletre vezető autópályán vesztegel. A helyszínt a rendőrség és a terrorelhárító egységek több száz tagja fogta körül, és megérkezett az a csoport is, amelynek tagjai tárgyalnak a több mint két tucat utast fogva tartó, vadászpuskával felszerelkezett férfiakkal.

Nem érkezett jelentés arról, hogy bárki megsebesült volna. Élő televíziós adásban azonban látható volt, amint az egyik túszejtő a busz elején két figyelmeztető lövést ad le.

Egy távolsági, az Athén és a tőle mintegy 30 kilométerre északkeletre fekvő Marathónasz között menetrend szerint közlekedő járatra csaptak le a fegyveresek. A Marathónaszból indult autóbusz 17 kilométerre volt Athén központjától, amikor az egyik megállóban támadás érte. Az autóbusz sofőrjének és a kalauznak sikerült elmenekülnie a járműről.

A görög rendőrség orosz és albán diplomatákat hívtak a helyszínre, hogy segítsenek megállapítani a túszejtők nemzetiségét. A Mega görög magántévé jelentése szerint az athéni albán nagykövetség biztonsági attaséjának sikerült beszélnie a túszejtőkkel és megállapította, hogy azok albánok. A megszökött sofőr is albánnak mondta az egyik eltérítőt, aki enyhe akcentussal, de jól beszélt görögül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik