Belföld

8,4 százalékkal bővült az ipari termelés októberben

Októberben az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index októberben 1,8 százalékkal emelkedett.

A termelés volumene az év első tíz hónapjában 8,5 százalékkal volt magasabb, mint 2003 év azonos időszakában. Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal. Kiigazítatlan adatok szerint az ipari termelés októberben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Szeptemberben az ipari termelés 6,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.

Tavaly októberben az ipari termelés 10,5 százalékkal nőtt.

A KSH jelentése szerint az ipari termelésnek az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye továbbra is az export teljesítményéből származik. 2004 első tíz hónapjában az ipari export 17,1 százalékkal, októberben 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipari kivitel több mint 42 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 26,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipari kivitelből 22százalékkal részesülő járműgyártás pedig 13 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik