Belföld

Ingadozik az olaj ára

Pénteken hajnaltól reggelig hol nőtt, hol csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon. Az elemzők szerint a piac bizonytalanságát az OPEC-tagországok várható döntése okozhatja.

Csütörtökön a befektetők beárazták az OPEC pénteki, kairói értekezletétől várt termeléscsökkentést. Pénteken azonban megváltozott megváltozott az irány, ugyanis ha az olajexportőr országok illetékes miniszterei a termelés csökkentése mellett döntenek (a napi 27 millió hordós, hivatalos összkvóta fölötti, napi 1,6-1,7 millió hordóra becsült túltermelés csökkentéséről lehet csak szó jelenleg), arra február előtt nem kerülhet sor, mivel az OPEC-tagok szállításait január végéig már érvényes szerződések rögzítik. Ennek ellenére bizonytalan maradt az árirányzat, miután péntek reggel a szaúd-arábiai olajminiszter, Ali al-Naimi pontosabban is megbecsülte, hogy pénteken a túltermelés napi egymillió hordós csökkentéséről kellene határozni.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, januári határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 42,62 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 9 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin januárra péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,1140 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0027 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 39,67 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, januári határidőre, azonos a csütörtöki záróval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik