Belföld

Az OPEC csökkentené a kvótát

Az OPEC oloajminiszterei a kairói miniszteri tanácskozás előtti napon szinte mindannyian a terelés csökkentése mellett foglalt állást, így jövőre év elején csökkenhet a kvóta.

Venezuela olajipari tárcájának vezetője Rafael Ramirez szerint legalább egymillió hordós mérséklésre van szükség, mert a túltermelés is körülbelül ennyi. Ez azt jelenti, hogy az OPEC a 27 millió hordós (jelenleg érvényben lévő) napi kitermelési kvóta betartásáról dönt – a szervezethez közeli források is ilyen értelemben nyilatkoztak Kairóban csütörtökön.

Al-Naimi szaúdi szakminiszter szerint az OPEC-ben mindenkinek csökkentenie kellene a kvótát, annak ellenére, hogy novembervégén még pont a termelés növelése mellett foglalt állást.

A kartell kettes számú termelője, Irán állítólag nem szeretné most a maga részéről a termeléscsökkentést, csak akkor, amikor – jövő tavasszal – már a kereslet is visszaesik.

Kuvait olajipari miniszter viszont úgy véli, hogy minden tagország a termeléscsökkentés mellett lesz Kairóban. A döntés után a kitermelés tényleges csökkentése csak a jövő év elején várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik