Belföld

Közel háromezer dolgozóját küldi el a BBC

A brit BBC-nél a következő két-három évben legalább 10 százalékkal csökkentik a létszámot, 320 millió fontos megtakarítási terv keretében.

A jelenlegi 28 ezer álláshelyet legalább 2900-zal készülnek csökkenteni, egyes lapjelentések szerint ez a szám akár 6 ezerig is felmehet.

A vezérigazgató kedden ismerteti a terv részleteit a dolgozókkal. Mark Thompson vezérigazgató, aki március óta áll a BBC élén, korábban a Channel 4 magáncsatornát igazgatta, és akkoriban gyakran panaszolta, hogy a versenytárs BBC “valósággal fürdik a közpénzben”.

A terv keretében – amely a BBC egyes vagyonrészeinek eladását is előirányozza – egyebek között partnert keresnek a BBC kereskedelmi ága, a BBC Worldwide számára, valamint néhány tévé- és rádióműsort Londonból Manchesterbe helyeznek át. A vezérigazgató az átalakításokkal szeretné a BBC-t digitális, többcsatornás televízióvá tenni.

Ha a világ legnagyobb közszolgálati műsor- és hírközvetítőjének 28 ezer alkalmazottjából összesen 6 ezret szélnek eresztenek, ez több mint 20 százalékos leépítés lenne – véli a The Observer című brit baloldali lap, amely már korábban foglalkozott a BBC-nél tervezett leépítésekkel.

A BBC-t főleg az évi 2,8 milliárd fontot hozó általános tévéhasználati adóból tartják fenn, reklámokat nem sugároz. A kormány jelenleg felülvizsgálja a BBC királyi pátensét, előkészítve annak legközelebbi, 2006-ban esedékes megújítását. Ez az alapokmány rendezi, hogy a tévéadóból mennyi jár a BBC-nek. Az adóból a magáncsatornák is részesülnek kisebb mértékben. A BBC vezetése a hevesebb vitákat szeretné megelőzni a takarékossági tervvel. 

A 80 éves BBC eddigi egyik legsúlyosabb erkölcsi-szakmai válságát élte át tavaly, miután példátlan csatába bonyolódott a kormánnyal egy tudósítás miatt, amely az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési értesülések elferdítésével vádolta a kabinetet. Az ütésváltás csúcspontján öngyilkosságot követett el a hír vélelmezett forrása, David Kelly professzor, az első számú brit biohadviselési szakértő. Az ügyben elvégzett vizsgálat – jóllehet megállapította, hogy Iraknak valószínűleg már nem voltak tömegpusztító fegyverei a háború kezdetén – a Kelly-ügyben szinte minden felelősséget a BBC nyakába varrt, és ezután a cég teljes felső vezetése lemondott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik