Belföld

Kényszerhasznosítás a termőföldeknél?

A termőföldek kényszerhasznosítását mérlegeli az agrártárca azokban az esetekben, amikor az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdonosok nem teljesítik az előírt hasznosítási kötelezettségeket, ráadásul az illetékes állami szervezetek elérni sem tudják őket – írja a Világgazdaság.

A gazdasági napilap értesülése szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a kényszerhasznosítást főként az úgynevezett osztatlan közös tulajdonú (vagyis kiméretlen) földterületeknél látja indokoltnak, amelyek nagysága ma elérheti az 1,2 millió hektárt is. Itt az egyes tulajdonosok elérhetetlensége azt is megakadályozza, hogy a többi birtokos az egész terület hasznosításáról dönthessen. A polgári törvénykönyv szerint ugyanis ehhez egyhangú határozatra lenne szükség.

A minisztérium a kényszerhasznosítás jogintézményének bevezetéséhez módosító-csomagot készít a termőföldről szóló törvényhez. Az FVM várakozásai szerint a kényszerhasznosítással a parlagföldek nagysága csökkenne. Emellett az új jogintézmény arra ösztönözné a tulajdonosokat, hogy az eddiginél jobban törődjenek mezőgazdasági művelésre alkalmas területeikkel. A Világgazdaság úgy tudja: a kényszerhasznosítás nem állami feladat lenne, hanem azt természetes és jogi személyek egyaránt kezdeményezhetnék. Aki a művelésre jogot szerezne, ingyenesen használhatná az érintett földterületeket. A kényszerhasznosítás ugyanakkor egyoldalú jogi aktussal jönne létre egy meglehetősen bonyolult procedúra után. Ágazati szakértők éppen ezért úgy vélik, az FVM jelenlegi szakmai koncepciója nem minden szempontból lenne életképes.

A tárca a jogszabály szakmai korrekcióját több más ponton is tervezi, de a napilap információi szerint olyan elképzelésekkel nem foglalkozik, amelyek bármilyen módon vagy „mellékhatásként” könnyítenék a külföldi földszerzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik