Belföld

Somogyi cáfolja a román külügyminiszer állításait

A magyar külügyminiszter szerint román kollégája egy hatályon kívül helyezett megállapodásra hivatkozott, abban a levelében, amely szerint a romániai magyarok nem választhatják a kettős állampolgárságot, egyikről le kell mondaniuk.

Somogyi Ferenc elmondta: válaszlevelében arról tájékoztatta Mircea Geoanát, hogy a kettős állampolgárság kérdését szabályozó magyar-román megállapodást, amelyre hivatkozott Magyarország hatályon kívül helyezte, azt törvényben kihirdette és erről 1990-ben hivatalosan is tájékoztatta a román felet.

Somogyi Ferenc megjegyezte: a kettős állampolgárság tárgyában tervezett magyarországi lépések tartalma még nem ismert, hiszen egy sikeres népszavazás esetén is a kormánynak, illetve a parlamentnek kell majd meghatározni egy születendő törvény konkrétumait. “Jeleztem román partneremnek, hogy amennyiben olyan lépéseket terveznénk tenni, amelyek bármilyen formában, két- vagy többoldalú alapon a nemzetközi közösség tagjait is érintik, akkor kötelezettségeink alapján időben és megfelelő formában tájékoztatjuk őket” – szögezte le Somogyi Ferenc.

A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a kedvezménytörvény kapcsán annak idején felvetődött problémákra hivatkozva Rolf Ekeus, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is jelezte, egyes európai országok érdeklődését érzékelve úgy ítéli meg, hogy a konzultációra ismét szükség lehet és ehhez felajánlotta segítségét. Somogyi Ferenc az EBESZ jövő heti szófiai külügyminiszteri találkozóján találkozik Rolf Ekeusszal és a tervek szerint Mircea Geoanával, valamint más külügyminiszterekkel is.

“Tájékoztatni fogom őket, ugyanakkor az igazán konkrét kérdésekről, az azzal kapcsolatos magyar álláspontról, annak bármilyen nemzetközi összefüggéséről csak egy későbbi szakaszban lehet majd érdemi információt adni és egyeztetést folytatni, hiszen először a magyar elképzelések konkretizálására, egy esetleg születendő törvény részleteinek kimunkálására van szükség” – tette hozzá Somogyi Ferenc.

A külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy Mircea Geoana neki írt levelében nem tett említést a kettős állampolgárság romániai szabályozásáról. Románia 1991 óta törvényben biztosítja a román állampolgárság megszerzését a határon túli románok számára és a tavaly ősszel elfogadott alkotmánymódosítás azt is lehetővé teszi, hogy kettős állampolgárok is betölthessenek felelős állami posztokat Romániában.

A magyar külügyminiszter arra levélre válaszolt, amelyre a Népszabadság szerdai száma hivatkozott. A romány külügyminiszter levele szerint az erdélyi magyarok csak akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha lemondanak román állampolgárságukról

Úgy hírlik, hogy a levelet jegyző  a hétvégi romániai választások után legesélyesebb miniszterelnök-jelölt Mircea Geoana, álláspontját jelezte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékeseinek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik