Belföld

Autonómiát akar Kelet-Ukrajna

Népszavazást terveznek a zömmel orosz ajkú kelet- és dél-ukrajnai régiók autonómiájáról: a térségek vezetői úgy határoztak, decemberben le kell bonyolítani e referendumot. Az elnökjelöltek elvetik a kezdeményezést.

Viktor Juscsenko, ellenzéki elnökjelölt bűnvádi eljárással fenyegette meg a megyei vezetőket. Mindez azután történt, hogy az ukrán parlament szombaton érvénytelennek nyilvánította az elnökválasztás eredményét. A Mi Ukrajnánk ellenzéki pártszövetség vezetője Kijevben ötszázezer támogatója előtt törvénytelennek nevezte és elítélte a dél- és kelet-ukrajnai régiók szakadár törekvéseit. Leonyid Kucsma távozó elnök szintén alkotmány- és törvényellenesnek nevezte a dél- és kelet-ukrajnai megyék elszakadási terveit.

De óvatosságra intette híveit Viktor Janukovics, a hatalom elnökjelöltje is. Janukovics kérte a “népképviselők kongresszusának” tagjait: ne tegyenek semmilyen radikális lépést. “Vagy meg tudjuk őrizni államunk stabilitását és békéjét, vagy minden gyorsan összeomlik” – jelentette ki egy kongresszuson elhangzott beszédében. “Hozzanak olyan döntéseket, amelyek az ország stabilitását és egységét erősítik” – mondta, még a népszavazásról szóló határozat elfogadása előtt.

Amikor a határozat mégis megszületett, Janukovics elhatárolódott tőle; másfelől viszont kemény szavakkal illette a kijevi ellenzéki tüntetőket, kijelentve, ha az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács “nem vet véget az államhatalmi szervek működését akadályozó fellépéseknek, az alkotmány megcsúfolásának, mindnyájunknak fel kell kelnünk és nemet kell mondanunk”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik