Belföld

Érvénytelennek nyilvánította a választást az ukrán parlament

Az ukrán parlament szombati ülésén érvénytelennek nyilvánította az elnökválasztást, miközben a hivatalos győztes Janukovics támogatóinak donyecki határozata Kelet-Ukrajna elszakadását hozhatja.

A parlament szombati rendkívüli ülésén 247 szavazattal első olvasásban elfogadta a határozattervezet azon pontját, amely nem ismeri el érvényesnek az, mivel azon megsértették a választásra vonatkozó jogszabályokat és nem tükrözi teljes egészében az állampolgárok akaratnyilvánítását. Mindemellett ugyancsak az első olvasásban nem fogadta el, hogy a választást december 12-én megismételnék.


A parlamentben igen feszült hangulatban a képviselők egyenként szavaznak a határozattervezet pontjainak javasolt szövegváltozatairól, majd végül még egyszer a teljes szövegről. A szavazást megelőző vita során a Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelöltet támogató parlamenti frakciók követelték, hogy a parlament ne ismerje el az elnökválasztás második fordulóját, ismételjék meg a szavazást, és a parlament szavazzon meg bizalmatlansági indítványt a Központi Választási Bizottság ellen. A Viktor Janukovics kormánypárti jelöltet támogató frakciók viszont politikai reform végrehajtását szorgalmazták, és felszólították a parlamentet, ne élezze tovább a helyzetet.


Donyeckben mindenre készek


Miközben Kijevben még mindig több tízezren tüntetnek a kelet-ukrajnai Donyeckben egy a kormányfőt, Viktor Janukovicsot támogató nagygyűlésen benzinnel leöntötte és felgyújtotta magát egy idős férfi . A közel hetven ezres tüntetésen az önégetőt a közelben tartózkodó rendőrök a földre döntötték, kabátjukkal eloltották a tüzet és kihívták a mentőket. Az idős férfi túlélte az önégetési kísérletet.


A Janukovics hátországának számító kelet-ukrajnai nagyváros főterén tartott gyűlés részvevői határozatot fogadtak el, amelyben felszólítják a Donyeck megyei önkormányzatot: ha Ukrajnában tényleg államcsíny történik, haladéktalanul döntsenek népszavazást kiírásáról a Donyeck megyei autonómia kihirdetéséről.


Viktor Janukovics kormányfő választási stábjának vezetője, Szerhij Tihipko már korábban figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna kettészakadásához vezethet, ha az ellenzék megpróbál “burzsoá forradalmat végrehajtani és gyökeres fordulatot keresztülvinni az országban”. “Keleten már ma is olyan hangok hallatszanak, hogy csinálják a (jövő évi) költségvetést, nyugodtan dolgoznak a munkahelyeiken, miközben mások anyagi támogatással Kijevben sztrájkolnak. Már egy délkeleti autonómia létrehozásáról is hallani, s hamarosan a Krímben is autonómiáról beszélnek majd. Ha nem lesznek tárgyalások, Ukrajnát a széthullásba taszíthatják, s teszik mindezt a nemzeti-hazafias erők” – mondta


Érvénytelennek nyilvánította a választást az ukrán parlament 1

Aleksander Kwasniewski

A tárgyalóasztal eddig nem segített

Még péntek délután megkezdődtek az ukrán elnökválasztás nyomán kialakult politikai válság rendezését szolgáló megbeszélések Kijevben. A még hivatalban lévő Leonyid Kucsma államfő először a közvetítésre felkért Aleksander Kwasniewski lengyel elnökkel és Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkozott. A tárgyalások után Viktor Juscsenko – a magát szintén győztesnek tekintő elnökjelölt kijelentette egyedüli tárgyalási alapnak csak a választások megismétlését fogadja el, abban azonban egyetértett Janukoviccsal, hogy békésen kell megoldani a válságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik