Belföld

Nem lehet Verespataktól függővé tenni a román EU-tagság támogatását

A kormány célja az, hogy a Verespatakra tervezett aranybánya egyáltalán ne valósuljon meg – áll a zöld tárca által kiadott sajtóközleményben, amely a Greenpeace és a Védegylet keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagál.

A magyar kormány elsődleges célja az, hogy a romániai Verespatakra tervezett külszíni aranybánya beruházás egyáltalán ne valósuljon meg, mert így nem merül föl a létesítménnyel kapcsolatos környezeti kockázat – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiadott közleményben.

Ezt az álláspontot Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter egyértelműen megfogalmazta román kollégájának a Magyar-román Környezetvédelmi Vegyes Bizottság múlt héten sorra került bukaresti ülésén – szögezik le.

A mostani bukaresti találkozón Speranta Maria Ianculescu miniszterasszony tájékoztatást adott arról, hogy a beruházó cég – a korábbi környezetvédelmi engedély-kérelme visszavonása után – továbbra sem nyújtott be új kérelmet. Ez azt jelenti, hogy a román környezetvédelmi tárcának, amely ugyancsak ellenzi a bányanyitási terveket, csak akkor lesz lehetősége e kérdésben dönteni, amikor döntési helyzetbe jut majd, tehát konkrét kérelem fekszik az asztalán.

Az a kívánság, amelyet a Greenpeace és a Védegylet mai sajtótájékoztatójukon megfogalmazott, miszerint „a bányaprojekt elvetésétől kell függővé tenni, hogy Magyarország támogatja-e Románia Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásain a környezetvédelmi fejezet lezárását” – idézi a tárcaközlemény a két civil zöldszervezet álláspontját, értelmetlen.

A beruházó cég ugyanis, amennyiben ragaszkodik a projekt megvalósításához, minden bizonnyal csak a fejezet lezárását követően áll elő engedélyezési kérelmével. Egy jogállamban pedig nem lehet nemet mondani egy olyan kérelemre, amelyet még elő sem terjesztettek.

A környezeti kockázatok csökkentésére éppen a legfontosabb biztosíték Románia Európai Uniós csatlakozása lesz – állítják, hiszen az EU nemrégiben elfogadott bányászati irányelve rendkívül szigorú határértékeket szab a szennyező anyagok – köztük az aranykitermeléshez használt cián-vegyületek – koncentrációjára.

Márpedig a román fél pedig elfogadta ezt az elvet, így bármilyen új létesítményt csak az elérhető legjobb technológiával szerelhetnek fel, így a szennyezőanyag-kibocsátást a veszélyes szint alatt lehet tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik