Belföld

Viharfelhők gyülekeznek a Barroso-bizottság felett

Komoly nehézségek elé néz a hétfőn hivatalba lépett Európai Bizottság. A grémium buktatókkal nehezített megválasztása után máris két biztos körül gyülnek a viharfelhők.

Az Európai Bizottságról szóló parlamenti megerősítési szavazás előtti utolsó percben derült ki, hogy Jacques Barrot-t, a francia biztost 2000-ben nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy pártfinanszírozási botrány miatt.


Európai bizottsági szóvivők szerint José Manuel Barroso elnök is csak akkor hallott az egész ügyről először, amikor az angol euroszkeptikusok vezetője, Nigel Farage csütörtöki parlamenti felszólalásában lerántotta a leplet a történetről, amely a francia amnesztiatörvények értelmében sajtócenzúra hatálya alá esik – vagyis nem szabad megemlíteni.

Martin Schulz, az európai parlamenti szocialisták vezetője azt mondta, azonnal találkozót kért Barrosótól, hogy megvitassák: hogy lehet, hogy a képviselőknek ezt nem hozták időben tudomására. A konfirmációs vita elmúlta és a szavazás sikeres lezajlása azonban rendkívül kevés befolyást ad a Parlamentnek az események befolyásolására, esetleg Barrot elmozdítására. Barroso szóvivője útján közölte, hogy teljes bizalma van alelnökében, aki a francia amnesztia miatt egyébként „teljesen tiszta, mert az amnesztia tisztázta”.

Graham Watson, a liberális frakció vezetője azt mondta, hogy ez az eset is mutatja: egységes etikai szabályok kellenek az uniós tisztviselők számára. A pártfinanszírozási ügyek az eltérő pénzügyi szabályok, a különböző pártstruktúrák és nyilván az eltérő politikai kultúra miatt meglehetősen más megítélés alá esnek államról államra. Maga Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek frakcióvezetője is elismerte csütörtökön, hogy ezek a párfinanszírozási botrányok szinte minden pártot érintettek a késő nyolcvanas, kora kilencvenes években, ideértve az övét is. Az elmúlt időszakban több fontos francia politikust, köztük az elnöki ambíciókat dédelgető Alain Juppét, ítéltek el hasonló ügyek miatt.


Új fejlemény viszont, hogy Barroso arról tájékoztatta Josep Borrell EP-elnököt, hogy Barrot “írásban minden szükséges információt átad majd a személyes helyzetéről” és az Európai Parlament rendelkezésére áll. Nem részletezte ugyanakkor, hogy pontosan mit ért ezalatt.


A másik probémás személy a versenyjogért felelős Neelie Kroes, aki az Európai Bizottság elnökével kötött előzetes megállapodásnak megfelelően három folyamatban lévő vizsgálat vezetéséből is kimarad. „Durva becslésünk az, hogy jelenleg körülbelül ezer ügyet vizsgál a versenyjogi főigazgatóság, ezek közül három esetében nyilvánvalóan felmerül a felelősség átadása a Barroso elnökkel kötött megállapodásnak megfelelően” – közölte Jonathan Todd bizottsági szóvivő.


Neelie Kroes versenyjogi biztosi jelölését igen sok támadás érte amiatt, hogy korábban több mint harminc középméretű és nagyvállalat élén töltött be különféle vezető funkciókat. A holland üzletasszony ezeket úgy próbálta kivédeni, hogy felajánlotta: azokat az eljárásokat, amelyek a személyéhez korábban köthető cégeket érintik, nem felügyeli, hanem átadja egy másik biztosnak. Ezen túlmenően kötelezte magát, hogy biztosként való visszavonulása után sem vállal új vállalati tisztségeket, a régiekről mind lemondott, részvényeit egy elkülönített alapba helyezte.


Ezek alapján a Kroest meghallgató európai parlamenti bizottság (a gazdasági és monetáris ügyek bizottsága) arra a következtetésre jutott, hogy a jelölt „tettei és kötelezettségvállalásai, amelyek közül néhány túlmegy a szigorúan elvárhatókon, elégségesek a jövőbeli érdekkonfliktusok kockázatának kezelésére”. Ennek dacára több európai parlamenti képviselő továbbra is fenntartásait hangoztatta, míg mások annak fontosságát hangsúlyozták, hogy végre az üzleti életet belülről is ismerő szakember kerül a versenyjogi portfólió élére. A Bizottság jogi szolgálata előzetes véleményében korábban azt közölte, hogy a versenyjogi főigazgatóság által tárgyalandó kartellellenes, állami támogatásokat vizsgáló és fúzióellenőrzési ügyek kevesebb mint egy százalékát kell majd egy másik biztos felügyelete alá rendelni az érdekütközés miatt.


Jonathan Todd nem volt hajlandó elárulni, pontosan melyik az a három ügy, amelynek felügyeletét elveszik a holland politikustól, csak annyit mondott, hogy az egyik egy kartellvád a bitumeniparban. Más forrásokból azonban az AFP úgy tudja, hogy a brit MMO2 mobilcég is versenyjogi vizsgálat alatt áll Brüsszelben roamingtarifái miatt, akárcsak a holland Royal PandO Nedlloyd hajózási vállalat, amellyel szemben egy hajózási árkartellben való részvétel gyanúja merült fel. Kroes korábban mindkét cégben vezető pozíciót töltött be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik