Belföld

Bulgária nem engedi el Irak tartozását

Bulgária nem tervezi, hogy a hitelezők Párizsi Klubjának döntéséhez igazodva elengedi Irak tartozását. Milen Velchev pénzügyminiszter szerint Bulgária megpróbálja valahogy behajtani Irak 1,75 milliárd dolláros tartozásának egy részét.

A Párizsi Klubba tömörült 19 állami hitelező képviselői a hét végén megállapodtak abban, hogy 2008-ig három lépcsőben elengedik Irak 38,9 milliárd dolláros tartozásának 80 százalékát, és felszólították a többi hitelezőt, hogy kövessék a csoport példáját.

Bulgária – amelynek hazai összterméke az Európai Unió átlagának mindössze 29 százaléka, és nem tagja a Párizsi Klubnak – úgy döntött, hogy nem csatlakozik a kezdeményezéshez.

Bulgária, a volt szocialista országok többségéhez hasonlóan, 1980-1988 között, az iraki-iráni háború idején fegyvereket és egyéb árucikkeket szállított Iraknak, későbbi olajszállításokért cserébe.

Kuvait lerohanása után Irakkal szemben szankciókat léptetett életbe az ENSZ, és ez megakadályozta az 1990 előtt keletkezett iraki adósságok törlesztését. Irak teljes külföldi adóssága becslések szerint 120-130 milliárd dollár, és a 80-as évek óta nem törleszt.

A bolgár kormány tavaly július óta árulja befektetési bankoknak és más cégeknek az iraki adósságot, amely a hazai össztermék 10 százaléka. Ezzel az aránnyal Bulgária vezet a hitelező országok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik