Belföld

Leváltották az MVM vezérigazgatóját

Visszahívta igazgatósági tagságából Pál László vezérigazgatót december 1-jei hatállyal a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM Rt.) pénteki rendkívüli közgyűlése, ideiglenesen Kocsis Istvánt hatalmazták fel a társaság operatív irányításával.

A pénteki közgyűlés az ÁPV Rt. kezdeményezésére döntött Pál László visszahívásáról, akinek ezzel két és fél éve tartó vezérigazgatói megbízatása is megszűnik. A privatizációs szervezet a döntéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az MVM életében olyan nagy jelentőségű változások zajlanak, mint a villamosenergia-piac liberalizációja, és az új országos energiaipari modell kialakulása, amelyek szükségessé teszik az operatív vezetés megújítását. 

Ideiglenesen Kocsis Istvánt hatalmazták fel a társaság operatív szervezetének irányításával, aki az MVM-csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatói posztját tölti be. Az MVM igazgatósága rendkívüli közgyűlés összehívásáról döntött, amelynek napirendje az új vezérigazgató kinevezése lesz.

Pál László korábban a Horn-kormány ipari és kereskedelmi minisztere is volt. Akkor leváltása előtt különvéleményt fogalmazott meg az energiaszektor privatizációjáról. Szerinte a MVM Rt. többségi tulajdonában kellett volna maradnia az áramszolgáltatóknak.

A vezérigazgató-cseréről már tavaly év végén is láttak hírek napvilágot. Akkor Kocsis István, a Paksi Atomerőmű jelenlegi vezérigazgatóját, valamint Hatvani György gazdasági minisztériumi helyettes államtitkárt tartották esélyesnek a posztra. Végül a január elején tartott igazgatósági ülésen a pletykák ellenére nem a vezérigazgató, hanem az igazgatóság elnöke, Lengyel Gyula mondott le.

Az MVM jelen közgyűlésén a személyi kérdések mellett osztalékelőleg kifizetéséről is döntött, amely a társaság 2004. évi gazdálkodásának várható fő számai alapján 3 milliárd forint lesz. 
    
Egész évre 6 milliárd forint nem konszolidált adózás előtti és adózott nyereséget vár az MVM az első nyolc havi eredmények alapján. Tavaly 1,2 milliárd forint veszteséggel zárta az évet a társaság, míg egy évvel korábban a veszteség elérte a 31 milliárd forintot.

Az eredmény annak ellenére javult, hogy a 384 milliárd forint várható éves árbevétel 12 milliárd forinttal lesz kevesebb a múlt évinél. Az árbevétel mérséklődését a közüzemi fogyasztók egy részének a versenypiacra lépése okozta – mutat rá az MVM és az ÁPV Rt. közös közleményében.

A hatósági árszabályozás miatt a nagykereskedelmi árrés továbbra sem nyújt fedezetet az ezzel kapcsolatos tevékenység költségeire, így ezen 8 milliárd forint a veszteség, de ez 6 milliárd forinttal kisebb az előző évinél. Az MVM nyereségességéhez hozzájárul az erőművi termelői árak sikeres újratárgyalása és a villamosenergia-átvitel 2,6 milliárd forintos éves profitja. A nyereség része az MVM leányvállalatoktól, illetve kisebbségi részesedések után kapott osztalék is, amely a szekunder tartalék gázturbinák és a gázmotoros fűtőerőművek javuló eredményességének is köszönhető.

A társaság az idén mintegy 23 milliárd forintot fordít beruházásokra a villamosenergia-ellátás biztonságának növelése és a liberalizált energiapiac infrastrukturális igényeinek kielégítése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik