Belföld

Ismét feddést kaphat hazánk a magas hiány miatt

Magyarország újabb figyelmeztetésre számíthat Brüsszelből az államháztartás hiánya miatt. A téma a European Voice című hetilap szerint szerepel az Európai Bizottság jövő heti napirendjén.

Magyarország és Görögország államháztartési deficit-túllépésének megállapítására készül az Európai Bizottság, és erről hivatalosan értesítheti az uniós pénzügyminiszterek tanácsát is – állította legfrissebb számában a European Voice című hetilap.

Az uniós ügyekkel foglalkozó, független brüsszeli újságpénteken megjelent írása szerint ez a téma az Európai Bizottság jövő heti napirendjén szerepel. A testületnél az MTI-nek elmondták, hogy a napirendet hétfőnként szokták véglegesíteni, de a bizottság most zajló teljes cseréje miatt a jelenlegi tervekben eleve jelentős változás következhet be.

A bizottság – az Európai Unió gazdasági növekedési és stabilitási szabályaira hivatkozva – már júliusban megállapította a deficittúllépést az említett két ország, valamint Csehország, Ciprus, Málta, Lengyelország és Szlovákia esetében. Akkor jelezték, hogy a testület még év vége előtt újra áttekinti az érintett országokban a probléma kiküszöbölésére tett erőfeszítéseket.

Ha megállapítják a deficittúllépés folytatódását, a bizottság hivatalosan értesíti erről az érintett kormányt, hiánycsökkentő lépéseket kér, és pénzügyi büntetésre is sor kerülhet az euróövezeti tagországok esetében. Utóbbihoz mindazonáltal a tagországok jóváhagyása is kell, és erre eleve kevés az esély.

„Hogyan lehet szankciókat megszavazni Görögország ellen, amikor Németország és Franciaország ellen nincsenek szankciók?” – tette fel a szónoki kérdést a lapnak egy brüsszeli illetékes, utalva arra, hogy tavaly a két nagy ország esetében is megállapították már GDP-arányosan 3 százalékos hiányküszöb túllépését, méghozzá a második egymást követő évben, a miniszteri tanács mégis eltekintett a szankcióktól.

Ez a dilemma arra késztetheti a bizottságot, hogy mégse vigye az ügyet a pénzügyminiszterek elé – fejti ki a lap.

A brüsszeli végrehajtó testületnél az MTI-nek elmondták, hogy a nyári döntés alapján valóban esedékes a deficitek felülvizsgálata az említett hét országnál. Erre várhatóan a közeljövőben sor kerül a bizottságváltástól függetlenül, de hogy pontosan mikor, az az új testület napirendjétől függ.

A Európai Bizottságról csütörtökön tartott kedvező európai parlamenti szavazás után a José Manuel Durao Barroso vezette testület hétfőn kezdi meg munkáját Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik