Belföld

Gázárkompenzációra készül a kormány

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint a magyar kormány tervet készít elő a jövő évtől emelkedő gázárak részbeni kompenzálására.

Kóka János a Magyarországon akkreditált külföldi tudósítóknak pénteken elmondta: a gáz importára oly mértékben emelkedett, hogy ha azt teljes mértékben áthárítanák a lakosságra és a vállalati fogyasztókra, az veszélyes lenne a gazdaságra nézve.

A miniszter nem tárta fel a tervezett kompenzáció módját, csak annyit mondott, hogy a részleteket heteken belül nyilvánosságra hozzák. A gázár megállapítása egy árképlet alapján a gazdasági miniszter hatáskörébe tartozik. Az árképzés alapja az importár.

Energiaipari szakértők szerint 15-20 százalékos gázár emelés lenne indokolt a földgáz importárának a drágulása mellett. Kóka János hangsúlyozta, hogy a kormány befektetőbarát politikát kíván folytatni és növelni akarja az ország versenyképességét.

“Jelenleg úgy kezeljük a külföldi befektetőket mint egy hatóság, és ez így nem működik”- mondta. A helyi iparűzési adóról Kóka János elmondta, hogy az megbéníthatja a hozzáadott értéktermelést és a szolgáltatásokat. A KPMG Hungary a közelmúltban úgy becsülte, hogy a 2 százalékos helyi iparűzési adó, amelyet a bevételre és nem a nyereségre vetnek ki, a kis és közepes cégek nyereségének mintegy 20 százalékát elviheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik