Belföld

Az EKB nem avatkozik be euró árfolyamába

Az euró drágulása nem fog ártani az euróövezeti gazdaságok javulásának, és az Európai Központi Bank (EKB) nem kíván beavatkozni az euró árfolyamának csökkentése végett - mondta az EKB kormányzótanácsának tagja, Nikolasz Garganasz,a görög központi bank elnöke.

Az export növekedése a külföldi kereslettől függ, és az továbbra is jó – mondta Garganasz – A valuta-árfolyamok alakítását a legjobb a piacra hagyni – tette hozzá.

A dollár október közepe óta ismét mind jobban gyengül az euróhoz képest, a nagy amerikai ikerdeficit miatt, amely elemzők szerint bizonyára növekedhet a második Bush-kormányzat idején. A dollár a november eleji amerikai elnökválasztás óta még meredekebben esik, és szerdán új mélypontra érkezett, így az euró újabb történelmi rekordra drágult rövid időre az európai forgalomban, arra a piaci meggyőződésre, hogy a világ vezető központi bankjai nem avatkoznak be. Az egyeztetett beavatkozás lehetőségét John Snow amerikai pénzügyminiszter már az utóbbi napokban kizárta több európai előadásában, egyre ismételve, hogy az árfolyamokat a piacra kell bízni.

Az 1999. január 1-én hivatalosan bevezetett euró világkereskedelmi premierje 1999. január 4-én, hétfőn volt az ausztráliai Sydneyben, 1,17 dolláros árfolyamon, majd aznap délelőtt Londonban 1,18 dolláros napi csúcsot ért el a közös valuta, és ez maradt a rekordja tavaly májusig.

Eddigi mélypontja 0,822 dollár volt, 2000. októberben.

Az eddigi csúcsát szerdán napközben érte el az európai forgalomban, 1,304 dolláron. Idei mélypontja április 26-án volt 1,176 dolláron, Tokióban, egy korábbi, február 18-i, 1,292 dolláros csúcsdöntés után az európai forgalomban. Tavaly az euró közel 20 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

Szerda este az euró 1,301 dollár volt középárfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, 0,006 dollárral drágább a keddi későinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik