Belföld

Világbank: lassul a világ gazdasági növekedése

A Világbank azzal számol, hogy jövőre mérséklődik a világgazdaság növekedési üteme, ezen belül a kereskedelmet nem korlátozó térségek gyorsabb bővülésre számíthatnak azokkal szemben, ahol nem bontották le a helyi akadályokat.

A Világbank tanulmánya szerint 2005-ben és 2006-ban a világgazdaság egyaránt 3,2 százalékkal bővül az idei 4,0 százalék után. A washingtoni székhelyű pénzügyi intézet arra számít, hogy Kelet-Ázsiában, Kínával az élen jövőre a gazdaság 7,1 százalékkal nő, míg Dél-Ázsiában 6,3 százalékkal.

Kína gazdaságnövekedése kapcsán a Világbank az idei évre 8,8 százalékos bővülést vár, ami 2005-ben 7,8 százalékra, 2006-ban 7,0 százalékra mérséklődik a kínai kormány azon erőfeszítésére, hogy megakadályozza a gazdaság túlfűtöttségét.

A kőolaj idei igen magas árából jelentős haszonra szert tevő Oroszországban, valamint a Közel-Kelet és Észak-Afrika olajtermelő államaiban a jövő évi gazdaságnövekedés várhatóan megegyezik majd az ideivel, miközben csökken az energiahordozó ára.

A Világbank összességében arra számít, hogy a fejlődő gazdasággal rendelkező országok gazdasági növekedése az idei 6,1 százalékról 2005-ben 5,4 százalékra, 2006-ban 5,1 százalékra lassul.

Hosszabb távon – 2006-2015 között – a fejlődő országokban az egy főre eső évi GDP növekedés 3,4 százalék lesz a kilencvenes években mért évi kevesebb mint 2 százalék után.

Egyebek között Kelet-Ázsia, vagy Kelet-Európa, ahol alacsonyak a vámok és integrált a vámrendszer, előnyt élveznek azokkal szemben, ahol a termékek és a szolgáltatások átjutása egy szomszédos országba korlátok lassítják. Példaként említette a tanulmány, hogy olcsóbb bort eljutatni Ausztráliából Moszkvába, mint a szomszédos Moldovából Moszkvába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik