Belföld

A magyar közvélemény sokat vár az eurótól

Az Európai Bizottság megbízásából készített felmérés szerint az EU új tagországainak polgárai megosztottak az euró megítélésével kapcsolatban. A magyarok azok közé tartoznak, akik várják az eurót és helyzetük javulását remélik a közös pénztől.

Az EOS Gallup felmérés szerint a május óta EU-tag tizek polgárainak csupán 50 százalékát érdekli egyáltalán az euró bevezetésének kérdése: a ciprusiakat foglalkoztatja legjobban ez a téma (72 százalék), második helyen a magyarok állnak (68 százalék), míg a letteket hozza lázba legkevésbé (41 százalék) a közös fizetőeszköz.

Pozitív vagy negatív?

A megkérdezettek 44 százaléka úgy véli, hogy a közös valuta bevezetése pozitív következményekkel jár országa számára, ennek ellenkezőjét 41 százalék vallja. A magyarok esetében a megkérdezettek 54 százaléka lát pozitívumot az euróban, 32 százaléknyian vélekednek ezzel ellentétesen.

A kutatásban megkérdezettek 45 százaléka úgy véli, hogy az euró bevezetése személyes életére rossz hatással lesz, 40 százalék viszont éppen ellenkezőleg: sorsa javulását várja. A magyarok esetében ez az arány: 51 százalék pozitív, 31 százalék negatív hatásra számít.

Nem féltjük a nemzeti identitást

A megkérdezettek 39 százaléka szerint a nemzeti valuta kicserélése a nemzeti identitás elvesztéséhez vezet. A magyar válaszadók esetében ez az arány mindössze 24 százalék.

A válaszadók 40 százaléka szerint az eurót minél később kellene bevezetni, és csupán 19 százalékuk mondja azt, hogy minél hamarabb. A magyarok nagy része (42 százalék) „egy kis idő elteltével” vezetné be a közös európai valutát. Az euró bevezetésével kapcsolatban a legnagyobb félelem az, hogy nő az infláció, s a valutaváltás a kereskedőknek visszaélésre ad lehetőséget.

A megkérdezettek 47 százaléka „európaibbnak” érezné magát az euró bevezetését követően, míg 45 százalékuk nem osztják ezt az érzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik