Belföld

EU: tízezer euró a határ

Alkalmanként legfeljebb tízezer eurót vihetnek magukkal előzetes bejelentés nélkül az Európai Unió területére belépő és az onnan kiutazó magánszemélyek, határoztak tanácskozásukon az uniós országok pénzügyminiszterei.

Az ezt meghaladó csekk birtoklását is előzetesen, írásban kell bejelenteni.

A miniszterek brüsszeli tanácskozásukon nem kérték fel az EKB-t, hogy avatkozzon be a valutapiacon az euró gyengítése érdekében. A résztvevők szerint az árfolyamok kedvezőtlen változása az Egyesült Államok növekvő deficitjével függ össze.


Elvi jóváhagyás

Draskovics Tibor, a magyar tárca vezetője a megbeszélés után elmondta, a tagállamok immár készek elfogadni, hogy különleges elbánás illeti azokat az országokat, amelyeknél az államháztartás hiánya a nyugdíjreform végrehajtása miatt nagyobb a stabilitási paktumban meghatározottnál, s az euróövezethez való csatlakozás egyik feltételének számító 3 százalékos GDP-aránynál.
Ezt a könnyítést Draskovics kezdeményezte, s mint elmondta, az elvi jóváhagyás után a szakértőknek most már azon kell gondolkozniuk, hogy ez a kedvezményes elbánás konkrétan mit jelentsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik