Belföld

USA: új külügyér, régi politika

A mérsékeltebb republikánusok közé sorolt Colin Powell távozása a Bush-kabinetből a kormányzati héják térnyerését jelenti. Helyére várhatóan az elnök bizalmasa, Condoleezza Rice kerül, aki közelebb áll a Bush-Rumsfield-Cheney vonalhoz.

Várhatóan nemzetbiztonsági főtanácsadóját, Condoleezza Rice-t nevezi majd ki új külügyminiszterének a lemondott Colin Powell helyébe George Bush amerikai elnök – közölték hétfőn magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők. Az elnök hétfőn fogadta el Colin Powell pénteken benyújtott lemondását.

Mérsékelt hang

A minisztert a Bush-kormány mérsékelt és hiteles “hangjaként” tartották számon Európában, noha az iraki háborút megelőző vitában hálátlan és utólag tarthatatlannak bizonyuló álláspontokat kellett védenie a szövetségesek meggyőzésére. A multilateralizmusra, az ENSZ szerepére, a szövetségesekkel való együttműködésre nagyobb hangsúlyt fektető, mérsékelt külpolitikai nézeteket valló Powell Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Cheney alelnök “politikai ellenpontját” jelentette a Bush-kormányon belül.

A keddi Népszabadság egy amerikai magazinriportot idéz, mely szerint a mindig fegyelmezett tábornoknak elege lett a kormányzat héjáival való hadakozásból, fáradt, és már bánja, hogy annak idején az ENSZ-ben személyes tekintélyét is kockára téve bizonygatta az iraki tömegpusztító fegyverek létét. (Lásd Bizonyítékok, vádak, reakciók – Powell az ENSZ BT előtt című összeállításunkat!) A veterán tábornok döntését hivatalosan magánéleti okokkal magyarázta.

Jövés-menés

 

A két hete újraválasztott Bush elnök 15 tagú kormányából eddig hatan mondtak le: Don Evans kereskedelmi miniszter, John Ashcroft igazságügyi miniszter, Spencer Abraham energiaügyi-, Ann Veneman mezőgazdasági és Rod Paige oktatási miniszter, valamint most Colin Powell külügyminiszter.

Bush elnök hétfőn elismerő szavakkal méltatta Powellt, aki szavai szerint új szövetségeket kovácsolt, amelyek segítik Amerikát a terrorizmus elleni háborúban. A közreműködésével megalakított két nagy koalíció több mint 50 millió embert szabadított fel Afganisztánban és Irakban a brutális diktátorok zsarnoksága alól. Colin Powell katona, diplomata, államférfi és nagy hazafi. Nagyra értékelem barátságát, hiányozni fog – mondta az elnök.

Egy kis ráadás

A 67 éves Colin Powell egy-két hónapig még hivatalban marad és mint hétfői sajtóértekezletén mondta, az elnök teljes támogatásával, tisztségében csorbítatlanul intézi az amerikai külpolitika ügyeit, amíg Condoleezza Rice kinevezését a szenátus megerősíti.

Rice, aki az első fekete nő lehet ezen a poszton, vasárnap töltötte be az 50. életévét, amelyet szombat este a brit nagykövetségen rendezett meglepetéspartin ünnepeltek meg. A születésnapi ünnepségen jelen volt George és Laura Bush is. Rice több időt töltött Bush elnökkel, mint bármelyik más kormánytag. Gyakori vendég a texasi birtokon, az egyedülálló Rice a karácsonyt is az elnök családjával ünnepelte.


USA: új külügyér, régi politika 1

Condoleezza Rice

Orosz szakértő

Condoleezza Rice az alabamai Birmingham városában született fekete középosztálybeli családban. A Denveri Egyetemen koncertzongoristának készült, majd átváltott a nemzetközi politikára. A Stanford Egyetemen dolgozott, amelynek végül a dékánja lett.

Az oroszul folyékonyan beszélő Rice Szovjetunió-szakértőként került a nemzetbiztonsági tanácshoz, először 1989-1993 között, idősebb George Bush elnöksége idején. Rice négy évig vezette a nemzetbiztonsági tanácsot, és közvetíteni igyekezett a politikai nehézsúlyú ellenfelek között, Colin Powell, illetve Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Cheney alelnök között, de legtöbbször az utóbbiak mellé állt.

Egyes hírek szerint Powell helyettese és barátja, Richard Armitage várhatóan ugyancsak távozik a külügyi tárcától és egyes források szerint mások is menni készülnek, mint James Kelly, a távol-keleti ügyekért, így az észak-koreai dossziéért felelős államtitkár-helyettes. Egyelőre nem tudni, marad-e Donald Rumsfeld védelmi miniszter. Ecuadori útján közép-európai idő szerint kedden úgy nyilatkozott, hogy a jövőjéről még nem beszélt Bush elnökkel. Rumsfeld bagatellizálta nézeteltéréseit Powell külügyminiszterrel, akit barátjának nevezett, és nagyon tehetséges embernek. Nem tudott arról, hogy Powell le fog mondani és sajnálja távozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik