Belföld

Az SZDSZ a kórházprivatizáció mellett kampányol

Az SZDSZ kampányt indít azért, hogy az emberek utasítsák el az egészségügy jelenlegi helyzetét konzerváló rossz állapotot, vagyis szavazzanak "nemmel" a privatizációt elutasító kérdésre - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

A párt egyértelmű nemet mond az egészségügy privatizációját elutasító népszavazási kezdeményezésre – mondta az SZDSZ elnöke Budapesten kedden. “Az SZDSZ azt javasolja mindenkinek, hogy menjen el szavazni és söpörje el az útból ezt a kommunista időszakokra emlékeztető javaslatot” – jelentette ki Kuncze Gábor sajtótájékoztatón. Hozzátette: attól, hogy magánkézbe adjuk a szolgáltatások egy részét, nem lesz drágább az egészségügyi ellátás.

Kuncze Gábor emlékeztetett arra, hogy nem a kórházak épületét kell privatizálni, hanem “első lépésben a szolgáltatást, ahogy tették ezt a körmendi kórházban”. A kórház-privatizáció nem új jelenség Magyarországon, hiszen az alapellátás szolgáltatási szinten magánkézben van, és a patikák is magánkézben működnek – fűzte hozzá.

“Ha a népszavazáson az igenek többséget kapnak, akkor megszüntetjük a lehetőségét annak, hogy több pénze legyen az egészségügynek” – mondta a kisebbik kormánypárt vezetője.

A Fidesz garanciákat akar

Répássy Róbert (Fidesz) az SZDSZ elnökének szavaira úgy reagált, hogy “az SZDSZ elnöke és a gazdasági miniszter elfelejtik azt az alapelvet, hogy az egészség nem üzlet”. “A befektetők nyilvánvalóan pénzt akarnak keresni, a magánklinika nem szeretetszolgálat” – hangsúlyozta Répássy Róbert.

Hozzátette: “márpedig az SZDSZ és a kormány nem hajlandó garanciát adni az embereknek arra, hogy az egészségügyi intézmények, kórházak nem kerülnek eladásra”. Megjegyezte: mindenütt a világon, ahol privatizálták az egészségügyet, ott többe került a privatizáció után az egészségi ellátás. Mint mondta, a Fidesz nem támogatja a kórház-privatizációt és azt javasolja a választópolgároknak, szavazzanak igennel erre a kérdésre is.

Kóka: nem kerül majd többe

“A magyar egészségügy nagyon súlyos infrastrukturális hiányosságokkal küzd, olyan súlyosakkal, hogy nincs az a kormányzat, aki ezt akár egy teljes, akár egy csonka időszak alatt fel tudná számolni” – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Elmondta: a kórházak hatékonyságát a forrásbevonásokból növelhetnék, mely egyrészt költségvetési, másrészt uniós, harmadrészt pedig magánforrás lenne.

“Nem értem, hogy miért agitálnak amellett, hogy a magánforrásokat kiirtsák ebből a rendszerből” – tette hozzá Kóka János. “Aki az egészségügy privatizációja ellen küzd, az nem a hatékonyság ellen küzd?” – tette fel a kérdést a miniszter. Hozzátette: attól, hogy magán egészségügyi szolgáltatók biztosítják az ellátást társadalombiztosítási alapon, nem kerül majd többe az emberek kórházi ellátása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik