Belföld

A román parlament jóváhagyta a Petrom-privatizációt

A román parlament képviselőháza hétfőn jóváhagyva a Petrom olajtársaság privatizálását, így az OMV még az idén 51 százalékra bővíthati egyharmados tulajdonrészét a román olajcégben.

A törvény intézkedik arról is, hogy a Petrom által korábban okozott környezeti károkért a román állam vállal felelősséget, és azt a privatizációs megállapodás értelmében nem terhelik a vevőre, az OMV-re.

Az osztrák OMV olaj és- és gázipari vállalat július 23-án nyerte meg pályázatot a Petrom egyharmadára 669 millió euróért, és kötelezettséget vállalt, hogy újabb 723-860 millió euróért 51 százalékra növeli 33,34 százalékos részét. Az OMV átvette a Petrom 292 millió eurós tartozását is. Szeptemberben tőkeemeléssel végrehajtották a megállapodás második részét: az OMV 800 millió euró értékben jegyzett új Petrom-részvényeket, és így egyharmados részesedése 51 százalékra nőtt.

A Petrom évente 6 millió tonna nyersolajat és 4,5 milliárd köbméter gázt termel. Az idei első kilenc hónapban 88 százalékkal 2,266 milliárd lejre (55,5 millió euró) növelte adózott eredményét, a kilenchavi forgalom – 22 százalékos növekedéssel – 64,539 milliárd lej lett.

A Petrom az idén várhatóan 4,3 milliárd lej adó előtti eredményt ér el a tavalyi 3,2 milliárd lej után. A cég forgalma előreláthatólag 87,14 milliárd lej lesz, 22 százalékkal több a tavalyinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik