Belföld

Kiemelt felügyeleti figyelem illeti meg az OTP-t

Pénzügyi konglomerátumnak minősül az OTP Bank csoport, s mint ilyen, egy közelmúltban történt törvénymódosítás-csomag alapján egyedi, kiemelt felügyeleti figyelmet kap.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) napokban kelt határozata szerint a bankcsoport pénzügyi konglomerátumnak minősül – és így “kiegészítő felügyelet” alatt áll -, ugyanis a banki ágazatban mérlegfőösszege, a biztosítási ágazatban pedig bruttó díjbevétele alapján számított piaci részesedése meghaladja az 5 százalékot.

A magyar bankcsoportok közül a PSZÁF-nak egyedül az OTP-ra kell a fenti típusú felügyeletet gyakorolnia, erősítette meg a PSZÁF az Econewsnak.

A hitelintézet vezetésének a felügyelet határozata szerint be kell jelentenie a felügyeletnek azokat a pénzügyi vállalkozásokat, amelyek ellenőrző befolyása alatt állnak és amelyeknek prudens működéséért felel. A bank köteles a kockázatvállalásra és a csoporton belüli ügyletekre, illetve tőkemegfelelési előírásokra vonatkozó speciális adatokat a felügyeletnek – adatszolgáltatás keretében – átadni.

A pénzügyi konglomerátumokról szóló EU-direktíva a hitelintézeti, biztosítási és a tőkepiaci törvények 2004. szeptember 16-i módosításával vált érvényessé Magyarországon is. Az EU-direktíva lényege, hogy a pénzügyi konglomerátumok “kiegészítő felügyeletének” ki kell terjednie a kockázatok koncentrációjára és a csoporton belüli tranzakciókra, a jelentős csoporton belüli tranzakciókat és jelentős kockázati koncentrációkat rendszeresen jelenteni kell a koordinátornak. A koordinátor a több országban működő pénzügyi konglomerátumok felügyeleteinek egyike, az OTP Bank csoport esetében a magyar PSZÁF. A PSZÁF az OTP esetében együttműködik a szlovák felügyelettel, mivel a csoportnak az EU-tag Szlovákiában is van banki és biztosítói érdekeltsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik