Belföld

Kétszintű érettségi: a korábban maturálóknak fizetniük kell

Fizetniük kell jövőre azoknak a felvételizőknek, akik korábban érettségiztek, s nem kerültek be egyetemre, főiskolára és az új kétszintű rendszerben jegyüket javítani akarják vagy ismét vizsgázniuk kell - közölte a közoktatási helyettes államtitkár.

A közép- és az emelt szintű érettséginél egyaránt hatezer forintot kell majd fizetni vizsgatárgyanként, ha a felvételiző szóbeli és írásbeli vizsgát tesz – mondta Sipos János. Hozzátette: ha csak az egyik vizsgarészt teszi le a felvételiző, annak négyezer forint lesz az ára. Idegen nyelvi emelt szintű érettséginél, amely kiváltja a nyelvvizsgát is, tízezer forintot kell fizetni. Ugyanennyibe kerül az informatika-vizsga is. Sipos János elmondta: az oktatási tárca “nem engedte megemelni” a felsőoktatási jelentkezések árát, így azokért 3-3 ezer forintot kell jövőre is fizetni.

A korábban érettségizők két ok miatt jelentkezhetnek ismét vizsgára: ha javítani akarják teljesítményüket abból az egy vagy két tantárgyból, amelyet felvételi tárgyként kérnek a felsőoktatási intézmények, vagy ha korábban nem tettek érettségit az adott felvételi tárgyból – mondta.

Sipos János közölte: a régi érettségi bizonyítvány nem évül el. Az akkori érettségi osztályzatot középszintű érettségi osztályzatként számítják át. Egy régi négyessel akár 108 pontig, ötös osztályzattal akár 120 pontig is el lehet jutni. A felsőoktatási intézmények többsége nem írt elő kötelező jelleggel emelt szintű érettségit, a matúra középszintű érettségiként történő átszámításával is elérhető a 120 pont, ami a férőhelyek többségénél biztosan elegendő lesz a bejutáshoz – jelentette ki. Megítélése szerint csak a nagyobb presztízsű egyetemek néhány nagy presztízsű szakjára való bejutáshoz lesz szükség az emelt szintű érettségire.

Akik korábban érettségiztek, annak idején ezt még ingyen tehették. A szaktárca most az életbe lépő új érettségi szisztéma költségeivel indokolja a változtatást. “Az új vizsga szervezése nagyon sok pluszköltséggel jár” – mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve: mintegy kétmilliárd forintba kerül a kétszintű érettségi jövő évi bevezetése.

A régebben érettségiző diákok emelt szintű érettségire az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) hét regionális irodájában jelentkezhetnek. A vizsgadíjat a vizsgáztató intézménynek kell befizetni. A jelentkezési határidő az érettségire és felsőoktatási intézményekbe egységesen 2005. február 15. lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik