Belföld

A Fidesz ígéretesnek tartja a Szülőföld-csomagot

Továbbra sincs egyetértés a parlamenti pártok között a kettős állampolgárság ügyében. Az MDF kezdeményezésre tartott négypárti egyeztetésen csak abban értettek egyet, hogy mindenki menjen el szavazni december 5-én.

A Fidesz azt javasolta, hogy a parlament minél hamarabb alkossa meg a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, ami bevándorlás nélkül megadná a magyar állampolgárságot a külhoni magyaroknak. Németh Zsolt ígéretesnek nevezte a kormány által kidolgozott Szülőföld-csomagot, de szerinte ez nem tartalmazza külhoni magyar útlevél biztosítását.



A Fidesz ígéretesnek tartja a Szülőföld-csomagot 1

Fotó. MTI

A Fidesz koncepciója az, hogy a magyar útlevéllel azonos, kék színű útlevelet biztosítsanak a határon túli magyaroknak. Elképzelésük szerint kizárólag azok a határon túli magyarok részesülnének költségvetési juttatásban, akik Magyarországon életvitel-szerűen élnek, illetve társadalombiztosítással rendelkeznek.

Németh Zsolt megfogalmazása szerint “arra nincs esély”, hogy a Fidesz által megfogalmazott koncepció alapján a népszavazásig törvény szülessen, de arra van remény, hogy az elképzelések kulcsponti elemei kapcsán konszenzus szülessen a pártok között.


Mint mondta, a magyarországi magyarokéval azonos útlevél biztosítása azért kulcsfontosságú, mert 2007-ben már Magyarország határaira is a schengeni kritériumok lesznek érvényesek, így a határon túli magyarok utazása nehezebbé válhat

Az MSZP a kormány javaslatát támogatja a határon túli magyarok nemzetpolgárságáról. A szabad demokrata Eörsi Mátyás azt mondta, nincs igazi tartalma a Fidesz javaslatnak.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője sikerként értékelte, hogy az egyeztetésre mindenki elment, de úgy vélte, csak pártja rendelkezik egységes és megvalósítható koncepcióval az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik