Belföld

Draskovics: az EU hajlik a különleges bánásmódra

A tagállamok immár készek elfogadni, hogy különleges elbánás illeti azokat az országokat, amelyeknél az államháztartás hiánya a nyugdíjreform végrehajtása miatt nagyobb a GDP 3 százalékánál - mondta el a pénzügyi tárca vezetője a tagállamok pénzügyminisztereinek brüsszeli találkozója után kedden.

Magyarország szempontjából nagyon fontos előrelépés történt kedden az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán: mint Draskovics Tibor, a magyar tárca vezetője a megbeszélés után elmondta, a tagállamok immár készek elfogadni, hogy különleges elbánás illeti azokat az országokat, amelyeknél az államháztartás hiánya a nyugdíjreform végrehajtása miatt nagyobb a stabilitási paktumban meghatározottnál, s az euróövezethez való csatlakozás egyik feltételének számító 3 százalékos GDP-aránynál. Ezt a könnyítést Draskovics kezdeményezte, s mint elmondta, az elvi jóváhagyás után a szakértőknek most már azon kell gondolkozniuk, hogy ez a kedvezményes elbánás konkrétan mit jelentsen.


Draskovics: az EU hajlik a különleges bánásmódra 1

Fotó: MTI

Hangsúlyozta: ezen kezdeményezés alapján nem a statisztikai elszámolás változna (azaz a hiány minden országban annyi, amennyi), hanem az, hogy a deficit megítélésénél, annál, hogy az túlzott mértékű-e, vagy sem, figyelembe kellene venni, hogy a nyugdíjreform mekkora GDP-részaránnyal járult hozzá a hiányhoz.

Magyarországnál a hiány jelenleg jóval nagyobb a 3 százalékos szintnél – viszont a kilencvenes években már valóban megtörtént a nyugdíjreform, s ez átmenetileg növeli az államháztartási deficitet. Ha ezt az elvet valóban bevezetnék, az szakértők szerint könnyítené Magyarország csatlakozását az euróövezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik