Belföld

Aranyos játszmák – komoly téttel

Idén is két számjegyű profitot realizálhatnak az aranyon a befektetők, a tavalyi 22 és tavaly előtti 25 százalékos éves nyereség után. Elemzők szerint a 450-es csúcs sincs messze, s ebből a hazai kisbefektetők is profitálhatnak.

Gyenge a dollár, tartósan drága az olaj, és nem szűnnek a geopolitikai feszültségek: így hát 16 éves csúcsra emelkedett az arany világpiaci ára. Jelenleg 438 dollár unciánként, és az elemzők többsége szerint hamarosan megpróbálja megdönteni a 450-es szintet is, vagyis az áremelkedés még a jövő évben is kitarthat.



Aranyos játszmák – komoly téttel 1

Az arany árának alakulása az elmúlt két évben


A menekülő befektetésnek is nevezett arany jellemzően az intézményi befektetők kedvelt terepe, holott elvileg a kisbefektetők is profitálhatnak a nemesfém-raliból. Nem elsősorban aranyérmék és -ékszerek fizikai raktározása, hanem szofisztikált tőzsdei termékek vásárlása révén.







Kevesek terepe
A határidős aranybiznisz a hazai kisbefektetők előtt is nyitva áll, igaz, egyelőre egyetlen brókercégnél. A néhány éve indított szolgáltatás egyelőre legfeljebb 30-50 befektetőt hoz lázba – tudtuk meg Oláh Flóriántól, a Hamilton Tőzsdeügynökség munkatársától. A kockázatviselésre kész és tőkével bíró befektetőknek pedig nem lenne sok dolguk elvileg: egy számlaszerződést kell kötni a brókercéggel, és a rákövetkező nap már lehet is adni a megbízást, illetve forintban vagy devizában utalni a szükséges pénzt. Az ügylet jutaléka fix összeg, 17 euró, visszanyerésére a napon belüli komoly ármozgásokra való tekintettel viszonylag gyorsan nyílik lehetőség. Durván 2 dollárcentes elmozdulás már behozza a tranzakciós költségeket – magyarázza Oláh Flórián -, ami semmi a napi 200-300, de nem ritkán 500-600 centes ingadozásokhoz képest.

Határidős aranybiznisz


Aki szeretne aranypiaci kitettséget szerezni, az megteheti közvetlen és közvetett formában is a tőzsdén. A közvetlen megoldás a New York-i COMEX piacon vagy a chicagói árutőzsde elektronikus kereskedésében (a nap 24 órájában) az arany árára vonatkozó határidős kontraktusok vétele és eladása. Ezzel arra fogadhatunk, hogy az arany világpiaci jegyzése hogyan fog változni. Emelkedésre is, esésre is játszhatunk (vagyis nyithatunk „long”, illetve „short” pozíciót).

Egy-egy „nagy” kontraktus értéke 100 uncia, jelenleg közel 44 ezer dolláros valódi értékénél lényegesen kisebb összegért, „már” 5000 dollárért megvásárolhatjuk. Vagyis a mai árfolyamon durván 950 ezer forint minimálisan befektethető tőkére van szükség. A chicagói elektronikus kereskedelemben „kis” kontraktust is köthetünk, de ehhez is legalább 2000 dollárra van szükség. A vállalt tőkeáttétel miatt a lehetséges veszteség vagy nyereség az elhelyezett pénzünk többszöröse is lehet, hiszen az aranyár 1 százalékos emelkedésének hatására gyakorlatilag 10 százalékkal gyarapodhat vagy apadhat képzeletbeli pénztárcánk.





Folyamatos túlkereslet
Az aranybefektetések lelkes hívei rendszerint a kereslet-kínálat folyamatos egyensúlytalanságával indokolják a nemesfém hosszú távú profitabilitását. A számok valóban magukért beszélnek: évente mintegy 2,5 ezer tonnányi aranyat termelnek ki a Föld bányáiból (ráadásul évről évre valamivel kevesebbet), ezzel szemben 4-5 ezer tonnát vásárolnak fel. A ’90-es évek közepétől kezdve a világ jegybankjai készségesen dobták piacra aranytartalékaikat, miáltal körülbelül 2001 első feléig fedezték a kereslet és kínálat közti strukturális különbözetet. Az utóbbi években ugyanakkor megtört ez a folyamat, a kínálat jelenleg nem bír lépést tartani az egyébként is megnövekedett kereslettel, így mindaddig, amíg ki nem alakul a magasabb egyensúlyi árszínvonal, jól jár az, aki aranyat vásárol.

Bányarészvények



Kevésbé kockázatos megoldás a közvetett kitettség szerzése, ezt két módon érhetjük el. Az egyik módszer az arany ármozgására érzékeny vállalatok részvényeinek vásárlása. Elsősorban a bányarészvényeket érdemes megemlíteni. Csak annyi a gond, hogy a nagy nemzetközi vállalatok, így az Anglo American vagy a Billiton sok mindent bányásznak, nemcsak aranyat. A világ befektetőinek kedvenc játékszere a dél-afrikai bányavállalatok részvényeinek adásvétele. A fekete kontinens déli csücskénél több olyan vállalat tevékenykedik, amely gyakorlatilag csak arannyal foglalkozik. Ilyen vállalatok az AngloGold Ashanti, a Goldfields vagy a Harmony.

E részvények teljesítményében az aranyár mozgása a legfontosabb tényező, de korántsem az egyetlen. Emiatt szembesülhetünk azzal a problémával, hogy bár az arany árfolyama emelkedik, a részvényes mégsem profitál belőle, mert például a részvényárfolyamba már beépült az arany árának változására vonatkozó várakozás, vagy más tényező befolyásolja a vállalat teljesítményét. Ráadásul a dél-afrikai rand nem tartozik éppen a világ legstabilabb devizái közé, márpedig abban a pillanatban, hogy dél-afrikai eszközöket vásárolunk, rögtön fogadást kötünk a forint/euró-euró/dollár-dollár/rand keresztárfolyamok kedvező irányú elmozdulására is.







Kisbefektetőknek is
A bányarészvények és az ETF-ek (exchange traded funds) a hazai kisbefektetők számára is elérhetők azoknál a brókercégeknél, amelyek nemzetközi részvény-kereskedelemmel foglalkoznak. Ehhez csak egy ügyfélszámla kell az adott értékpapír-társaságnál, amely lebonyolítja a vételi vagy eladási megbízásokat. Az ügylet ellenértékét forintban és devizában is el lehet helyezni, és jellemzően a belföldi részvényvásárlásokkal azonos nagyságrendű jutalékkal kell számolni. Tipikusan ez 0,5-0,9 százalékos tranzakciónkénti díjat jelent (vételkor és eladáskor egyaránt meg kell fizetni).

Indexalapok



Aki jellemzően a hosszabb távú trendeket akarja meglovagolni, és kockázatviselő hajlandósága is kisebb, annak az úgynevezett ETF-ek vásárlása lehet a legjobb megoldás. Az ETF (exchange traded funds – talán az indexalap a legjobb magyar megfelelője) egyre népszerűbb befektetési forma. A lényege, hogy valamilyen szintetikus termékre (mint amilyen például a honi piacon a BUX index) vagy árutőzsdei termékre (arany, olaj) anélkül szerezhetünk kitettséget, hogy közvetlenül megvásárolnánk az indexbe tartozó összes részvényt vagy közvetlenül aranypiaci határidős kontraktusokat vennénk, ráadásul az utóbbihoz képest lényegesen kisebb a minimálisan befektetendő tőkekövetelmény is.

Az ETF-ek tulajdonképpen vállalatok, amelyeknek egyetlen tevékenységük befektetni a meghirdetett termékbe. Mivel egy alapkezelő menedzsment tulajdonképpen több tucat ilyen vállalatot menedzsel, nagyon alacsonyak a költségek, és a cég értékének változása gyakorlatilag megegyezik a befektetett termék árfolyamváltozásával. Az ETF-ek árfolyama is nagyon jól tükrözi ezt, és úgy lehet kereskedni velük, mint bármely másik részvénnyel.

Több ezer ETF létezik világszerte, ezekkel a fejlett tőzsdéken kereskednek. Ezek között létezik olyan, amelyik a bányavállalati szektor részvényeibe fektet, olyan is, amelyik a dél-afrikai részvényindexet követi, és olyan is, amelyik az arany árváltozását követi. Sőt léteznek különböző devizában működő ETF-ek. Például létezik két indexalap, amelyek egyaránt dél-afrikai bányavállalatokba fektetnek, azzal a különbséggel, hogy az egyik határidős kontraktusokkal a dollár/rand, míg a másik az euró/rand árfolyammozgás ellen is véd.


Aranyos játszmák – komoly téttel 26

Az arany árának alakulása az elmúlt nyolc évben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik