Belföld

A gazdasági bizottság elfogadta a jegybanktörvény módosítását

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hétfői ülésén támogatta a jegybanktörvény módosításához benyújtott költségvetési bizottsági javaslatokat.

A korábban a költségvetési bizottság által már elfogadott javaslat szerint a a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfőbb monetáris döntéshozó testülete, a Monetáris Tanács 7-9 fős létszámát átmenetileg két fővel emelnék.


A törvény hatályba lépésekor monetáris tanácsi tagsággal rendelkező jegybanki alelnökök megbízatásuk lejártáig megőrzik tagságukat.

A változó létszámú Monetáris Tanács folyamatos működőképességét szolgálja az a költségvetési bizottsági módosító javaslat, ami a testület határozatképességét a tagok többségének jelenlétéhez és nem a korábbi hét főhöz köti.

A Monetáris Tanács határozatait a jelenlévők egyszerű többségével hozza meg, szavazategyenlőség esetén pedig az elnöknek, illetve annak akadályoztatásakor elnökhelyettesének szavazata dönt.


Egy másik elfogadott bizottsági módosítás szerint – összhangban az adatvédelmi biztos állásfoglalásával – az MNB elnöke, alelnökei, a Monetáris Tanács és az MNB felügyelő-bizottságának meghatározott tagjai vagyonnyilatkozatukat nem a Miniszterelnöki Hivatalnak, hanem az országgyűlés elnökének küldik el, ha azt megszavazza a parlament.

Ez a módosítás a vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozatalának egységesítését is szolgálja. A bizottság többsége szintén megszavazta azt a módosító javaslatot, ami szerint az MNB-törvény hatályba lépésekor monetáris tagsággal rendelkező MNB-alelnökök eredeti megbízatásának lejártáig megőrzik a Monetáris Tanácsban betöltött tagságukat. Emellett a javaslat arról is rendelkezik, hogy az MNB alelnökeit a Monetáris Tanácsban betöltött tagságukért külön díjazás nem illeti meg.

A jegybanktörvény módosításáról hétfőn az esti órákban szavaz az Országgyűlés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik