Belföld

Folyik a német-orosz alku a magyar gázüzletről

Több orosz lap egybehangzó állítása szerint a Gazprom már tárgyalásokat folytat a Mol gázüzletágát megszerző német E.ON-nal a közös folytatásról.

Az orosz Gazprom már tárgyal a német E.ON Ruhrgas Internationallal a német cég által megszerzett magyar gázüzletági pakettekben való részesedésről – adta hírül a Vedomosztyi hétfőn.


A másik vezető orosz üzleti lap, a Kommerszant hétfői számában hasonlóan látja a helyzetet. Mint írják: az orosz monopólium elvesztette ugyan a magyar Mol kiszervezett gázegységeiért vívott csatát, de 2006-ig javíthat a helyzeten, egyezségre jutva német partnerével.

A Kommerszant emlékeztetett, hogy a Gazpromot főleg a csőtulajdonos Földgázszállító Rt. részvényei érdekelték, de a Mol egyetlen vevőnek akarta eladni mindhárom gázegységét, a Földgázszállítót, a Földgázellátót és a Földgáztárolót a múlt év végén meghirdetett pályázaton. Sőt, ez év augusztusában betoldotta a csomagba 50 százalékos hányadát a Gazprommal közös Panrusgaz importálócégből is.

A Gazprom az ukrán Naftyohazzal közösen kizárólag a Földgázszállítóra nyújtott be pályázatot, figyelmen kívül hagyva, hogy a Mol az összes gázüzletrészére kért ajánlatot – írta a Kommerszant.

Ezután a Mol szeptember elején közölte, hogy – a pályázat második fordulója helyett – egyéni tárgyalásokat folytat három pályázóval, a Ruhrgasszal, a Gas de France-szal és a Gazprommal, majd november elején a Mol és a Ruhrgas bejelentette stratégiai partnerségét, vagyis a Ruhrgas győzelmét a pályázaton.

A két partner megegyezett, hogy a Ruhrgas megveszi a Földgázellátó és a Földgáztároló egy részvény híján 75 százalékát, valamint a Panrusgaz felét, amihez azonban a Gazprom jóváhagyása kell. Emellett a Mol opciót kapott a Ruhrgastól a Földgázszállító egy részvény híján 75 százalékának eladására két év alatt, valamint a Földgázellátó és a Földgáztároló fennmaradó hányadának értékesítésére öt év alatt. Más szóval a Mol ezzel vételi garanciát szerzett a Ruhrgastól, de másnak is eladhatja ezeket a paketteket.

Még korai a Gazprom teljes vereségéről beszélni – állapította meg a Kommerszant. A moszkvai lapok beszámoltak róla, hogy Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, Alekszej Miller Gazprom-vezérrel tárgyalva megerősítette: a Panrusgaz-pakett eladására vonatkozó ügyletet egyeztetni kell a Gazprommal.

A lapok megjegyezték, hogy a Gazprom is stratégiai partnerségben áll a Ruhrgasszal: így a Panrusgaz és a Földgázszállító sorsát bekapcsolhatják nagyszabású alkujukba, amely felöleli egy szibériai gázmező kiaknázását, egy balti csővezeték építését, európai gázeladásokat, továbbá áramtermelési projektumokat, beleértve közös vállalatok létrehozását és részvények cseréjét is.

A Gazprom 2005-ös és 2006-os büdzséjében már elkülönítheti azt a 250-300 millió dollárt, amibe a Földgázszállító pakettje kerülhet – mutatott rá a Kommerszant, célozva rá: a Gazpromot és a Ruhrgast osztozásra serkentheti az is, hogy egyikük sem tud egyszerre több mint egymilliárd dollárt kifizetni a Molnak a gázüzletágáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik