Belföld

Eladták a brüsszeli repteret

A belga kormány hétfőn bejelentette, hogy privatizálja a brüsszeli nemzetközi repteret.

A belga repülőteret üzemeltető BIAC (Brussels International Airport Company) cégben az állam mindössze 30 százalékot tart meg részvényeiből. Ezt hétfőn azután jelentette be a belga kormány, hogy biztossá vált: a BIAC magántulajdonosai 735 millió euróért eladták saját részvényeik 70 százalékát a Macquarie Airport nevű ausztrál cégnek, amely már a római és a sydney-i reptér tulajdonosának is mondhatja magát.

„Az állami tulajdon értékesítése egy 1997-ben kezdődött folyamat végét jelenti” – nyilatkozta Vande Lanott, belga miniszter. Lanott üdvözölte az ausztrál cég tulajdonszerzését és biztosítottnak látja a belga légikikötő jövőjét a világ második legnagyobb reptér-üzemeltető cége, a Macquarie Airports kezében.

A BIAC cég a Brüsszeli Nemzeti Repülőtér (Brussels Naitonal Airport) tulajdonosa és üzemeltetője. A brüsszeli reptér 2003-ban 15 millió fős utasforgalmat bonyolított és ezzel Európa 19-ik legnagyobb légikikötője. Teherforgalom szempontjából pedig az ötödik legjelentősebb reptér kontinensünkön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik