Belföld

Benyújtotta lemondását Colin Powell

Benyújtotta lemondását Colin Powell amerikai külügyminiszter George Bush elnöknek - közölte a Fehér Ház. A legfőbb külügyérrel együtt négy miniszter is távozik Bush kabinetjéből.

Benyújtotta lemondását Colin Powell, az Egyesült Államok külügyminisztere – erősítette meg a korábbi híreket a Fehér Ház. Az amerikai diplomácia vezetője állítólag pénteken adta át lemondó levelét Bush elnöknek” – mondta el a minisztérium egyik magas rangú vezetője.


A külügyminiszter addig marad hivatalban, amíg utódját meg nem erősítik tisztségében; saját becslése szerint januárban fog távozni a tárca éléről. Lehetséges utódjaként Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadót, Paul Wolfowitz védelmi miniszterhelyettest és John Danforth ENSZ-nagykövetet, volt missouri szenátort nevezték meg a lapok.


A minisztert a Bush-kormány mérsékelt és hiteles “hangjaként” tartották számon Európában, noha az iraki háborút megelőző vitában hálátlan és utólag tarthatatlannak bizonyuló álláspontokat kellett védenie a szövetségesek meggyőzésére .


A multilateralizmusra, az ENSZ szerepére, a szövetségesekkel való együttműködésre nagy hangsúlyt fektető, mérsékelt külpolitikai nézeteket valló Powell Donald Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Cheney alelnök “politikai ellenpontját” jelentette a Bush-kormányon belül.


A külügyi tárca vezetőjének távozása korántsem meglepő fejlemény: egyes híresztelések szerint csak egy elnöki mandátumra vállalta a tisztséget, más hírek szerint elfáradt és megcsömörlött a külügyminiszterségtől.


Az újraválasztott Bush a következő négy évre készülve átalakítja kormányát. Már korábban lemondott John Ashcroft igazságügy-, és Don Evans kereskedelmi miniszter; a hírek szerint Spencer Abraham energiaügyi-, Ann Veneman mezőgazdasági és Rod Paige oktatási miniszter is távozik; ráadásul változatlanul kérdéses Donald Rumsfeld védelmi miniszter maradása. Egyes hírek szerint még egy évig a helyén marad, hogy az iraki háborúra és az amerikai fegyveres erők reformjára való tekintettel biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet a Pentagonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik