Belföld

Akadozik az áramszolgáltatás Borsodban

Továbbra is szünetel az áramszolgáltatás jó néhány Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fogyasztónál elsősorban Miskolc térségében a második napja tomboló szél miatt.

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. immár külső cégek segítségét is igénybe veszi a hibák elhárításához – közölte az MTI-vel a cég kommunikációs igazgató-helyettese.

Valamelyest mérséklődött a szél erőssége Észak-Magyarországon, de a megfeszített munka ellenére főleg Miskolc térségében továbbra is igen sok az üzemzavar. Egerben, illetve környékén is még dolgoznak a hibák elhárításán – mondta Mészáros Sándor.

Hozzátette: vasárnap reggeltől több mint félezer üzemzavar keletkezett a régióban, közép- és kisfeszültségű vezetékekben egyaránt. A viharos szél fák tucatjait döntötte a vezetékekre, elszakítva azokat. Az üzemzavarok több mint 23 ezer fogyasztót érintettek.

Lillafüred és Hollóstető között jelenleg sincs áram, folyamatosan kapjuk a hibabejelentéseket – közölte. Elmondta: az Émász Rt. jószerivel valamennyi szakembere az üzemzavarok elhárításán dolgozik, sőt külső cégek munkáját is igénybe veszik. “Ennek ellenére jó néhány olyan fogyasztó van, ahová még nem értünk el, kérjük a türelmüket”.

Járhatatlan út Borsodban a vihar miatt

Járhatatlan a Bükkszentkeresztet Bükkszentlászlóval összekötő út fakidőlések miatt, ugyanakkor mind a két település más irányból megközelíthető – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese.

A viharos szél öles fák tucatjait csavarta ki, döntötte a két bükki települést összekötő útra mintegy 7-8 kilométer hosszúságban – mondta Balabás Tihamér. Hozzátette: a közútkezelő társaság dolgozói erdészeti szakemberekkel dolgoznak az út felszabadításán, de várhatóan azzal hétfőn még nem végeznek.

Azonnali kárfelmérésbe kezdtek a biztosítók

Az Allianz Hungária Biztosító Rt. kárszakértői öt megye 22 településén kezdték meg munkájukat ma reggel. A leggyakoribb káresetek a szél okozta tetősérülések, az özönvízszerű eső általi pinceelöntések, de a letörő faágak gépkocsikban is okoztak károkat.

Ez utóbbi esetben elegendő, ha a cascóval rendelkező autótulajdonos az országos szervizhálózat hozzá legközelebb eső egységébe megy, mert ott a kárrendezés, a javítás teljes folyamata helyben intézhető.A helyi tarifával hívható 06-40-421-421-es telefonszámon is indítható a kárrendezés mind gépjármű-, mind épületkárok esetében, mint ez folyamatosan történik is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik