Belföld

Nem várható deficitcsökkentés Bush elnöksége alatt

A nominálisan hatalmas amerikai költségvetési hiány csökkentése nem jelent meg hangsúlyosan a választási kampányban, így a Bush-kormányzat végéig a mostani, 300-400 milliárd dollár között marad az éves hiányok összege - áll egy kedden megjelent londoni elemzésben.

A Barclays Capital befektetési ház jelentése szerint több olyan, “kevéssé reklámozott” kiadási tétel merült fel az utóbbi két hónapban, amely a 2005-ös pénzügyi évben 60 milliárd dollárral növelheti a Kongresszus költségvetési irodája (CBO) által becsült központi hiányt. Ezek között vannak az iraki és az afganisztáni hadműveletek költségeire vonatkozó, a Fehér Házból kiszivárgó első tervek, az Ivan hurrikán sújtotta térségek megsegítésére szánt pénzek, valamint az eredetileg az idei év végén kifutó adócsökkentések meghosszabbítása.

A ház azzal számol, hogy az iraki és az afganisztáni hadműveletekre a Fehér Ház 2005-ben az idei pénzügyi évre jóváhagyott 115 milliárd dollárnál 15 milliárd dollárral többet fog kérni.

A Barclays Capital előrejelzése szerint ezek együtt a CBO által a következő pénzügyi évre adott, 348 milliárd dolláros deficitbecslés helyett 409 milliárd dolláros központi hiányt eredményezhetnek. A hiányösszeg a 2009 végéig terjedő előrejelzési időszak végéig folyamatosan csökken, de még az utolsó előrejelzési évben is 322 milliárd dollár lesz, 10 milliárd dollárral több a CBO által vártnál – áll a londoni elemzésben.

A Barclays Capital szerint jelenleg nincs nyoma a hiány radikális csökkentéséhez szükséges politikai konszenzusnak, annál is kevésbé, mivel a nominálisan magas deficit egyelőre nem jár magas kamatokkal. Mindemellett a hiánynak a GDP-értékhez mért – jelenleg 3,8 százalékos – aránya is jóval elmarad az 1983-1986 közötti időszak 5,2 százalékos, illetve az 1990-1991-es két év 4,6 százalékos átlagától – írták a londoni elemzők.

A dollár előző nap – sok elemző szerint részben a gyenge amerikai hiánykilátások miatt – 1,2985/eurós rekordszintre gyengült a New York-i kereskedésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik