Belföld

5,4 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági árak

A mezőgazdasági termékek termelői árszintje idén szeptemberben 5,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A január–szeptemberi átlagos áremelkedés 3,4 százalékos volt.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 2,8 százalékkal, az állatoké és állati termékeké 4 százalékkal nőtt a tavalyi első kilenc hónaphoz képest. 2004. január–szeptemberben a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 11,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Az árviszonyok változása következtében a termelők jövedelmi helyzete 2004 első kilenc hónapjában 7,4 százalékkal romlott.

A gabonafélék árszintje 2004. január–szeptemberben 12,9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A szeptemberi árszínvonal az előző évitől 24,1 százalékkal elmaradt, a takarmánybúzáért 30 százalékkal (9600 Ft-tal) fizettek kevesebbet tonnánként.

A burgonya ára az első kilenc hónapban 1,5 százalékkal, de szeptemberben már 34 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A zöldségfélék ára idén az első kilenc hónapban 8,7 százalékkal emelkedett, a gyümölcsféléké 27,3 százalékkal csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az utóbbi termékcsoportban a szilva szokatlanul nagy mennyisége 50 százalékos árcsökkenést okozott szeptemberben.

A vágóállatok termelői ára idén 9,8 százalékkal nőtt 2003. január−szeptemberhez képest, ezen belül a vágósertés termelői ára 13,4 százalékkal, a vágóbaromfié 6,2 százalékkal növekedett. A tej termelői ára 10,7 százalékkal volt alacsonyabb, a tyúktojás ára 20,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

2004. január-szeptemberben az év első felében tapasztalt magas takarmányárak következtében a takarmányok ára még mindig 21,8 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakához képest. 2004 szeptemberében a takarmány-alapanyagok árai 8,1 százalék alacsonyabbak, a keveréktakarmányok árai pedig már csak 8,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos hónapjában. 2004 első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termeléshez felhasznált energia 14,7 százalék, a műtrágyák ára pedig 7,6 százalékkal volt magasabb mint 2003 azonos időszakában. A növényvédő szerek 3,2 százalékkal drágultak 2003. januárszeptemberéhez képest. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 12,6 százalékkal, míg a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javak ára 5,8 százalékkal nőtt 2003. január– szeptemberéhez képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.