Belföld

1,8 milliárd forint a Rába eredménye

A Rába-csoport 2004 első kilenc hónapjában 1,775 milliárd forint adózott eredményt ért el, szemben az előző év azonos időszakának 5,54 milliárd forintos veszteségével - derült ki a Rába keddi közleményéből.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint 2004. első kilenc hónapját 26,7 milliárd forint árbevétellel zárta, amely 23 százalékkal magasabb a tavalyi időarányos bevételnél.

A Rába közleménye szerint a Rába-csoport az elmúlt két év legjobb vállalati teljesítményét produkálta. Az vállalatt árbevételének növekedése mellett üzemi vesztesége immáron harmadik negyedéve folyamatosan csökken. Ez jórészt a hatékonyság javításának köszönhető. Különösen látványos az eredmény-javulás annak fényében, hogy a külső feltételek nem kedveztek a vállalatnak: a dollár minden korábbi előrejelzésnél alacsonyabb árfolyama, az erős forint, valamint a megemelkedett alapanyag-árak mind negatívan befolyásolták az eredményeket. A Rába Rt. első kilenc hónapját 5,8 milliárd forintos pénzügyi eredmény javította, így a társaság a 2004-es év első háromnegyed évét 1,775 milliárd forint nyereséggel zárta.

Az árbevétel-növekedés fő mozgatórugója továbbra is a vállalat európai projektjeinek felfutása, és az amerikai haszongépjármű-ipar fellendülése. A Rába Rt. árbevételét a harmadik negyedévben a honvédelmi szállítások közel 1,4 milliárd forinttal emelték. A társaság üzemi eredménye 3,9 milliárd forint veszteséget mutatott, mely 1,1 milliárd forinttal kevesebb a tavalyi első kilenc hónap eredménye után.

Továbbra is dinamikusan növekszik a Rába csoport három stratégiai üzletága közül a Futómű Kft. árbevétele. Az üzletág 41,4 százalékkal, 87,2 millió dollárra növelte árbevételét a tavalyi első háromnegyed éves 61,8 millió dollárról. Negyedéves összehasonlításban az árbevétel folyamatosan növekvő trendet mutat, ebből kiemelkedik a III. negyedév 34,5 millió dolláros értéke. A Rába Csoport árbevételének mintegy kétharmadát kitevő üzletág gazdálkodását jelentősen rontotta a 2003-as árakhoz képest több mint 55 százalékkal magasabb vas- és acélárak, valamint a tavalyi éves átlaghoz képest 8,4 százalékkal gyengülő dollár, továbbá az erős forint. A Rába ezeket a negatív külső hatásokat tudatos intézkedésekkel kezelte. A gazdálkodást tovább javították a július 1-től bevezetett közvetlen- és közvetett költségmegtakarítási intézkedések is. Mindezek következtében a Futómű Kft. üzemi eredménye 2004-ben negyedévről-negyedévre javult, és a harmadik negyedévben a veszteség több száz millió forinttal, 822 millió forintra csökkent.

A Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. is jelentősen, 18 százalékkal növelte árbevételét, így 2,5 milliárd forintos árbevételt ért el. Az üzletág ebben az időszakban 181 millió forintos üzemi veszteséget termelt, mely 216 millióval kevesebb a tavalyinál. A társaság negyedéves eredményét rontotta, hogy a Suzuki új modelljének bevezetéséhez kapcsolódó gyártósor áttelepítés következtében 3 hetes leállás következett be, ami az árbevételre és az eredményre is negatív hatással volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik