Belföld

Bármikor elkezdődhet Fallúdzsa ostroma

Amerikai harci gépek bombázták vasárnap éjjel Fallúdzsát, míg a város keleti és nyugati szélén a szárazföldi egységek csaptak össze a felkelőkkel - közölték szemtanúk.

Kórházi források szerint légitámadásnak 8 sebesültje volt. Kicsit később, hétfő hajnalban a város elleni nagyszabású támadásra készülve az amerikai tengerészgyalogság harckocsijai és gyalogsági egységek vonultak egy Fallúdzsa melletti összpontosítási körlet irányába.

Az amerikai csapatok Ijád Allávi iraki átmeneti kormányfő utasítására várnak, hogy megindítsák a város ostromát, ahol amerikai becslések szerint több ezer felkelő barikádozta el magát.

Allávi, aki vasárnap hatvan napos rendkívüli állapotot hirdetett ki Irakban, közölte: a Fallúdzsa visszafoglalását célzó művelet nem késlekedhet tovább. A vasárnap éjjeli összecsapások szemtanúi elmondták: heves harcok dúlnak a város keleti és nyugati peremén, így az Eufrátesz folyón átvezető híd környékén.

Az amerikai haderő és az iraki különleges erők elfoglalták Fallúdzsa központi kórházát, amely a város nyugati szélén található, továbbá az ellenőrzésük alá vontak az Eufrátesz folyón átívelő két kulcsfontosságú hidat is. A több száz iraki katona harc nélkül foglalta el a kórházat, miután előzőleg az amerikai tengerészgyalogosok megszállták a környékét.

Mintegy ötven embert őrizetbe vettek, de közel felüket rövidesen elengedték. Október 14. óta az amerikai haderő szorosabbra vonta a gyűrűt a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsa körül, harckocsikat vonultattak a térségbe és szögesdrót kerítést húztak fel.

A közel háromszázezres város lakóinak fele elmenekült. Vasárnap estére a város ostromára készülő amerikai erők teljesen körülzárták Fallúdzsát és leállították a városba vezető közlekedést. Fallúdzsát mintegy 12 000 katona veszi körül, közöttük négy amerikai és egy iraki dandár – közölte a haditengerészet egyik tisztje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik