Belföld

Vasárnapra helyznék át a németek az egyesülés napját

Körülbelül 10 milliárd euróval akarják csökkenteni 2005-ben az államháztartási hiányt Németországban, többek közt azzal, hogy a két Németország egyesítésének nemzeti ünnepét vasárnapra helyeznék át.

Németországban október 3. nemzeti ünnep, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon vált ismét egységessé Németország. A német kormány azonban kevesebb ünnepnapot, s több munkanapot akar, s ezért akarja áthelyezni az ünnepet október első vasárnapjára. Az intézkedés gazdasági haszna általános vélekedés szerint csekély, viszont a felháborodás már most nagy. Az egyik keletnémet lap azt a kérdést tette fel: vajon mit szólnának a franciák, ha elvennék tőlük Július 14-ét.

A takarékossági terv értelmében emellett egyebek között befagyasztanák a közszolgálatban dolgozók fizetését, s követeléseket adnának el, amelyek az egykor állami távközlési és postavállalattal szemben állnak fenn nyugdíjfinanszírozási ügyekben.

Eichel a takarékossági terv ismertetésekor hangsúlyozta, hogy “a pénzügyi helyzet továbbra is drámaian súlyos”. A miniszter közvetlenül az után tartotta sajtóértekezletét, hogy kiderült: az adóbevételek kisebbek lesznek a vártnál. A szövetségi költségvetésben 8 milliárd eurós lyukat kell betömni, a munkaerő piaci többletkiadások 3 milliárd eurót tesznek ki, miközben 3,5 milliárd euró helyett csak 2 milliárd eurós jegybanki nyereséggel számolnak.

A takarékossági-konszolidálási csomagtervvel Eichel többek között azt szeretné elérni, hogy a 2005-ös költségvetés megfeleljen az alkotmányos előírásnak, azaz az új belső adósság összege ne haladja meg a beruházások összegét. A miniszter azt is szeretné, hogy Németország 2005-ben eleget tehessen az euróövezet országaira vonatkozó előírásnak: a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány nem haladhatja meg a 3 százalékot.

Előrejelzések szerint a német gazdaság, az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2005-ben 1,8 százalék növekedést érhet el, a kormány 1,7 százalékos bővüléssel számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik