Belföld

Változatlan az európai és a brit alapkamat

Az Európai Központi Bank és a Bank of England is változatlan szinten hagyta az irányadó kamatlábat.

Az EKB kormányzótanácsa havi értekezletén csütörtökön változatlan szinten hagyta a rekordmélységben, 2 százalékon lévő irányadó kamatot. Ugyancsak az alapkamatláb 4,75 százalékos szinten tartásáról döntött a Bank of England csütörtökön. Szakértők szerint Nagy-Britanniában majd csak a jövő évben lehet számítani a refinanszírozási kamat 4,5 százalékra történő mérséklésére.

Az EKB kormányzótanácsa a minden hónap elején tartandó kamatdöntésről szóló értekezletén a szokás szerint értékelte az eurózóna általános gazdasági és pénzügyi helyzetét. A tanács tagjai ennek alapján úgy döntöttek, hogy időt hagynak maguknak a magas olajárak, illetve a dráguló euró inflációs hatásának alaposabb értékelésére.

Bush elnök győzelme után a dollár 8 és fél havi mélypontra süllyedt, az euró 1,2845 dollárra emelkedett. Az EKB illetékesei korábban többször is figyelmeztettek arra, hogy a dollár veszélyes mértékben veszíthet értékéből az amerikai kettős – a kereskedelmi mérleg és a költségvetés – egyensúly hiánya miatt, ami zavarokat válthat ki a nemzetközi pénzpiacon.

Ami az eurózóna inflációs helyzetét illeti, Joaquin Almunia pénzügyi biztos a múlt héten aggodalmát hangoztatta az Eurostat októberi inflációs adata kapcsán. Az áremelkedések üteme októberben elérte az évi 2,5 százalékos ütemet. Az euró értéknövekedése azonban megvédte az eurózónát az import drágulásának hatásától, és egyelőre nem mutatkozik annak jele sem, hogy a drága euró hátrányosan érintené a régió exportőreit.

A Bank of England tavaly november és az idei év augusztusa között 125 bázisponttal emelte a kamatlábat, hogy elejét vegye az ingatlanpiac túlpörgésének. Az ingatlanpiac az elmúlt években lázas fellendülésen ment keresztül a korábban alacsony szinten tartott kamatok hatására, ám a pénzpolitikai fordulat most már érezteti a hatását.

Csütörtökön közölte a Halifax jelzáloghiteleket nyújtó bank, hogy októberben, négy év óta a leggyorsabb ütemben – 1,1 százalékkal csökkentek az ingatlanárak a szeptemberi módosított 1,3 százalékos emelkedés után. A havi ingadozások kiszűrésével az ingatlanárak az elmúlt három hónapban 0,4 százalékkal csökkentek, ami az első negyedéves ármérséklődés volt 2000 negyedik negyede óta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik