Belföld

Tüntetés a Nyugatinál a vegyi anyagok ellen

Környezetvédő szervezetek tartottak kampányt a vegyi anyagok körvonalazódó európai uniós szabályozásának szigorítása érdekében csütörtökön Budapesten, a Nyugati téri aluljáróban - közölte a WWF Magyarország az MTI-vel.

A WWF Magyarország, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége “Kémiai bizonytalanság” címmel megrendezett akciónapján ingyenes kiadványokat osztogatott az érdeklődőknek, amelyben a zöldek a REACH néven futó új szabályozás-tervezet több pontjával kapcsolatban fogalmazzák meg elvárásaikat.

A REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals – vegyi anyagok nyilvántartása, értékelése és engedélyezése) elnevezésű rendelettervezet lényege, hogy a vegyipari cégeknek egészségügyi és környezetvédelmi szempontból ellenőrizniük kell az általuk gyártott, importált vagy forgalmazott vegyi anyagokat, s a vizsgálati eredmények birtokában kockázatbecslések alapján kockázatkezelési intézkedéseket kell meghatározniuk.

A REACH zöldek által támogatott változata szerint a vegyipari cégeknek minden általuk egy tonnánál nagyobb mennyiségben gyártott, felhasznált, vagy importált anyag egészségügyi és környezeti hatásait meg kellene vizsgálniuk. Ez körülbelül 30 ezer anyagra vonatkozna.

A négy civil szervezet szerint a szabályozás alapján a legártalmasabb vegyi anyagok használatát mindenképpen be kell majd szüntetni, kivéve ha azok nem válthatók ki elérhető, biztonságos alternatívákkal és használatuk társadalmi szempontból elengedhetetlen.

A civil szervezetek ragaszkodnak hozzá, hogy az ipari lobbi követelése ellenére ne legyen könnyítés arra a mintegy 20 ezer vegyi anyagra sem, amelyeket 1 és 10 tonna közötti mennyiségben gyártanak évente.

“A kisebb mennyiségben gyártott vegyi anyagok egészségi és környezeti hatásait ugyanolyan alapossággal vizsgálják ki, mint a 10 tonna fölött gyártott 10 ezer anyagét” – tartalmazza a közlemény.

A civilek szorgalmazzák, hogy az importált árukban, termékekben felhasznált vegyi anyagok ugyanazoknak a követelményeknek feleljenek meg, mint az EU-ban készítettek.

A környezetvédők fontosnak tartják azt is, hogy az összes vegyi anyaggal kapcsolatos információt kapja meg egy független ellenőrző szervezet, ezáltal a lakosság számára is elérhetővé téve az őket érintő, vegyi anyagokkal kapcsolatos információkat.

“Ezáltal a kiskereskedők és a fogyasztók kideríthetik, hogy milyen vegyi anyagokat tartalmaz a vásárolt termék, és megítélhetik azok kockázatát” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik