Belföld

Kovács adóügyi biztos lesz

Kovács László adóügyi biztos lesz az új Európai Bizottságban - közölte José Durao Manuel Barroso, miután a huszonöt tagállam kormány- és államfői jóváhagyták a bizottság összetételét.

Az adó- ás vámügyekkel olyan területet választott Kovács Lászlónak saját közlése szerint José Manuel Durao Barroso leendő európai bizottsági elnök, amely “közelebb áll politikai tapasztalatához, és amelyen várhatóan jobb teljesítményt nyújt a meghallgatáson”.


Barroso a brüsszeli EU-csúcsértekezlet helyszínén tartott sajtótájékoztatóján indokolta határozatát az új bizottság összetételének megváltoztatásáról.







“Értéktelen”

A Fideszes Szájer József szerint Kovács László megszégyenítésként kapta az adóügyi tárcát az Uniótól. Az ellenzéki párt euro-parlamenti képviselője a Klubrádiónak azt mondta, hogy az Unióban mindenki tudja, az adóügyben nincs közös politika, ezért szerinte értéktelen a tárca.

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban konzultált Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel Kovács Lászlóval kapcsolatos terveiről, és miután a miniszterelnök megerősítette a volt külügyminiszter jelöltségét, a portfóliócsere mellett döntött. Hozzátette: tudatában van és figyelembe vette, hogy Kovács László jelentős fenntartásokat váltott ki az európai parlamenti képviselőkben meghallgatásán.

Ezek azonban szakmai jellegű kifogások voltak, nem pedig Kovács László általában vett biztosi alkalmasságát kérdőjelezték meg – közölte.


Az eredetileg Kovács Lászlónak szánt energiaügyi biztosi posztot a lett Andris Piebalgs kapja. A bizottság olasz tagja az eredetileg jelölt Rocco Buttiglione helyett Franco Frattini eddigi olasz külügyminiszter lesz.


Dacolva minden külső nyomással, Barroso eredeti pozíciójukban érintetlenül hagyta a holland Neelie Kroes leendő versenypolitikai, illetve a dán Mariann Fischer Boel agrárpolitikai biztosjelölteket, és az ugyancsak sokat bírált Kovács László esetében megelégedett azzal, hogy visszavette tőle az elsőre felkínált energetikát.


Sajtóértekezletén Barroso egyértelműen bizakodónak mutatkozott abban a tekintetben, hogy új testülete mindhárom vezető EP-frakció, így a néppártiak támogatását is elnyeri, annak ellenére, hogy szocialista személyi változásra a bizottságban nem került sor.


Utóbbi lépését a Bruxinfo híradása szerint sajtóértekezletén azzal magyarázta: tudatában van, hogy Kovács szereplése az EP-meghallgatáson úgymond fenntartásokat váltott ki a témában való jártasságát illetően.


Új területén „jobb szereplést várok tőle” – tette hozzá, elutasítva egyúttal azt az érvelést, hogy ha „beáldozott” egy néppárti és egy liberális színekben induló jelöltet, akkor egy szocialistát is cserélnie kellett volna. „Nem értek egyet azzal, hogy ez pártpolitikai alapon történjen” – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik