Belföld

Európa és Ázsia növelte a Suzuki profitját

Nőtt a Suzuki üzemi eredménye a harmadik negyedévben, mert jelentősen emelkedett a kereslet Ázsiában a kisautók, Európában a kompakt autók iránt.

Nőtt a japán Suzuki nyeresége a harmadik negyedévben
Japán negyedik legnagyobb autógyára az idén újabb nyereségrekordot vár a tavalyi kétszámjegyű növekedés után. Jövőre új kompakt autók dobnak piacra, ezt többek között Magyarországon gyártják.

A General Motors érdekeltségébe tartozó Suzuki üzemi eredménye 26,71 milliárd jen (251,7 millió dollár) volt július-szeptember között, 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény 2,6 százalékkal 12,12 milliárd jenre csökkent miközben az árbevétel 12,6 százalékkal 575,41 milliárd jenre nőtt. A társaság az idén 100 milliárd jen üzemi eredményt, és 60 milliárd adózott eredményt vár. A tavalyi üzleti évben 95,14 milliárd jen volt az üzemi, és 43,84 milliárd az adózott eredmény.

A Suzuki fő erőssége Ázsiában a többségi tulajdonában lévő Maruti Udyog Ltd indiai autógyár, amely az Indiában közlekedő személyautóknak vagy a felét gyártja, Maruti 800-ast, az Altót és más modelleket.

A Suzuki a kompakt kategóriában egy 1,3 literes hatchback modellel akarja erősíteni jelenlétét, a jövőre piacra kerülő autó a Hyundai Getz és a FIAT Paliónak akar versenyt támasztani. Az új modellt Japánban, Indiában, Kínában és Magyarországon gyártják majd.

A Magyar Suzuki Rt.-nél áprilisban közölték, hogy 60 milliárd forintos újabb beruházás eredményeként idén megkezdik az új, egyelőre New Concept Car munkanevet viselő modell sorozatgyártását Esztergomban. A gyár kapacitása a jelenlegi évi 90 ezerről 150 ezerre nő, és 400 új munkahely jön létre. A gyár jelenleg csaknem 2000 embernek ad munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik