Belföld

Oroszország felárat fizetne német adósságai után

Német lapjelentések szerint Oroszország kész Németországgal szemben fennálló adósságait akár "felárral" visszafizetni, mivel szeretné megakadályozni, hogy az más hitelezők kezébe kerüljön.

A Die Berliner Zeitung szerdai számának orosz pénzügyi körökre hivatkozó jelentése szerint Moszkva szeretné megakadályozni, hogy a még 9 milliárd eurót kitevő német adósságát Berlin ismét a magántőkepiacon adja el.

Hans Eichel német pénzügyminiszter a nyáron már 5 milliárd eurónyi orosz adósságot így értékesített, hogy ezzel a német büdzsé lyukainak befoltozásához – és közvetve az euróövezeti stabilitási küszöböt meghaladó államháztartási hiány csökkentéséhez – azonnali tőkeinjekciót szerezzen.

A lépés Oroszországban komoly aggodalmat keltett. Moszkva, a lap szerint, most “mindenáron” szeretné megakadályozni, hogy más hitelezők rendelkezhessenek az orosz adóssággal.

A kérdés – megfigyelők szerint – annál is aktuálisabb, mivel a német pénzügyminiszternek csütörtökön kell előállnia az államháztartási hiány csökkentését célzó javaslatokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik