Belföld

Eredmények államról államra

Bush elnök közel 3,6 millió szavazattal többet söpört be, mint Kerry és 254 elektori szavazatot tudhat magáénak, miután három állam kivételével mindenhol összesítették a voksokat.

Bush 57 millió 808 ezer Kerry 54 millió 250 ezer szavazatot kapott a választókörzetek 98 százalékának beérkezett jelentései szerint. Bushra így közel 3,6 millióval többen adták le a voksukat, mint Kerryre, az elektori rendszerben azonban nem közvetlenül választják az ország első emberét, a szavazók szándékait a különböző államokból annak népességével arányos számban delegált elektorok hivatottak képviselni (kivétel Nebraska és Main, erről később olvashat).

Így előfordulhat – miként 2000-ben meg is történt – hogy a többségi szavazat és az elektori szavazás végeredménye nem esik egybe. Igaz az említett időpontban Al Gore országos szinten csupán körülbelül félmillió vokssal kapott több szavazatot, mint George W. Bush, aki végül mégis 271 elektort tudott összegyűjteni előbbi 266 elektorával szemben.


Az egyes államokban megszerezhető elektori szavazatok száma

az állam népességének nagyságától függ. Az elektori szavazatok száma államonként: Alabama 9, Alaszka, 3, Arizona 10, Arkansas 6, Észak-Carolina 15, Dél-Karolina 8, Colorado 9, Connecticut 7, Észak-Dakota 3, Dél-Dakota 3, Delaware 3, Florida 27, Georgia 15, Hawaii 4, Idaho 4, Illinois 21, Indiana 11, Iowa 7, Kalifornia 55, Kansas 6, Kentucky 8, Louisiana 9, Maine 4, Maryland 10, Massachusetts 12, Michigan 17, Minnesota 10, Mississippi 6, Missouri 11, Montana 3, Nebraska 5, Nevada 5, New Hampshire 4, New Jersey 15, Új-Mexikó 5, New York 31, Ohio 20, Oklahoma 7, Oregon 7, Pennsylvania 21, Rhode Island 4, Tennessee 11, Texas 34, Utah 5, Vermont 3, Virginia 13, Nyugat-Virginia 5, Washington 11, Washington DC 3, Wisconsin 10, Wyoming 3.

A hírek szerint Bush győzött Alaszkában, Alabamában, Arizonában, Arkansasban, Coloradóban, Dél-Carolinában, Dél-Dakotában, Floridában, Észak-Carolinában, Észak-Dakotában, Georgiában, Idahóban, Indianában, Kansasban, Kentuckyban, Louisianában, Mississippiben, Missouriban, Montanában, Nebraskában, Nevadában, Nyugat-Virginiában, Oklahomában, Tennesseeben, Texasban, Utahban, Wisconsinban, Virginiában, és Wyomingban.

Kerry nyert Connecticutban, Delaware-ban, Hawaiion, Illinoisban, Kaliforniában, New Yorkban, New Jerseyben, Marylandben, Massachussettsben, Michiganben, Oregonban, Pennsylvaniában, Rhode Islanden, Vermontban, Washingtonban és Washington DC-ben.

Ohióban egyelőre vitatott a verseny kimenetele. Bush a voksok több mint 95 százalékának összesítése alapján 125 ezer szavazattal vezet.

Egy tanácsadója, Dan Bartlett szerint a hivatalban levő elnök győzött Ohióban, Kerry és választási törzse azonban nem fogadja el ezt. Ohióban több tízezer postai úton leadott voks, és több mint százezer ideiglenes szavazat vár összeszámlálásra.

A hatóságoknak 11 nap alatt kell ellenőrizniük, hogy az ideiglenes voksokat leadó személyeknek volt-e az adott körzetekben szavazati jogosultságuk. Azok voksolnak ideiglenes szavazólappal, akiknek nevét nem találják a választói névjegyzéken, vagy akik személyazonosságának tisztázásával valamilyen probléma adódott.

Az amerikai elnökválasztás kulcsfontosságú államaiban bírósági kereseteket nyújtottak be azzal a követeléssel, hogy terjesszék ki a postai szavazatok összesítésének határidejét, illetve módosítsák az ideiglenes szavazólapok ellenőrzésének és összeszámlálásának szabályait. A lakóhelyüktől távol levő szavazók postán küldött voksai és még inkább az ideiglenes szavazólapok módosíthatják a választás kimenetelét, ha az elnökjelöltek közötti szavazatkülönbség kisebb, mint ezeknek a voksoknak a száma.

A szavazatszámláló gépek meghibásodása miatt várhatóan egy napot késik a voksok összesítése Iowa államban. Új-Mexikó államban sem hirdetnek egyelőre választási győztest, mert még nem érkezett be 15 ezer olyan voks, amelyet lakóhelyüktől távol levő szavazópolgárok adtak le, s függőben van 14 ezer ideiglenes szavazat is.

Az 538 elektori szavazatból 270-et kell megszerezni az elnökválasztás megnyeréséhez. Nebraska és Maine kivételével minden államban az a választójogi helyzet, hogy amelyik jelölt megszerzi a szavazatok többségét, bármilyen kis különbséggel győz is, hozzájut az adott állam összes elektori szavazatához.

Nebraska és Main elektori szavazatain azonban arányosan, a megszervezett “népi” szavazatok arányában osztoznak a jelöltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik