Belföld

Ukrán elnökválasztás: demokráciából elégtelen

A vasárnapi ukrajnai elnökválasztás nem felelt meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és más európai szervezetek számos választási normájának - állapította meg a nemzetközi megfigyelő küldöttség Kijevben.

A szervezet előzetes jelentésében megállapítja: a választási kampány idején a kormány, a választási és más hatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy biztosítsák a szavazók szabad véleménynyilvánításához és képviselőinek megválasztásához való jogát. Bruce George, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke a hétfői sajtóértekezleten közölte: a mostani elnökválasztás visszalépés volt az 2002-es parlamenti választáshoz képest.

Kifogásolta, hogy az állami média Viktor Janukovics kormányfőt támogatta a választási kampányban, valamint, hogy nem különítették el az állami forrásokat és a Janukovics kampányára szánt kiadásokat.

Dorosz Krisztodulidesz, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése küldöttségének vezetője hangsúlyozta: még három hét van hátra, ennek során Ukrajna tanúbizonyságot tehet arról, hogy kötelezettségvállalásaihoz híven demokratikusan szervezi meg a választást.

A második fordulóval kapcsolatban a diplomata négy követelést fogalmazott meg. Eszerint a hatóságoknak biztosítaniuk kell a sajtóban való egyenjogú szereplést, a választási folyamatot az ukrán törvények és a nemzetközi normák tiszteletben tartásával kell megszervezni. Hangsúlyozta, hogy a hatalmi szerveknek és a politikai erőknek nem szabad beavatkozniuk a választási folyamatba, és valamennyi törvénysértést ki kell vizsgálni.

Marek Siwiec, az Európai Parlament küldöttségének vezetője hangsúlyozta: “A mostani választás fontos próba Ukrajna részére, s üdvözöljük a lakosság magas szintű aktivitását a szavazás napján”. Hozzátette: ahhoz, hogy szabad, tisztességes és átlátható választásokat tartsanak Ukrajnában, a második fordulóban feltétlenül figyelembe kell venni a nemzetközi megfigyelők ajánlásait.

A vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson a választók több mint 74 százaléka járult az urnákhoz, hogy a következő öt évre megválassza Leonyid Kucsma távozó elnök utódját. A Központi Választási Bizottság által a szavazatok 94,24 százalékos feldolgozása alapján közölt adatok szerint Viktor Juscsenko, az ellenzék jelölte alig fél százalékkal marad le a hatalom jelöltje, Viktor Janukovics mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik